Portfolio Checklist
253 epizód
A Portfolio munkanapokon megjelenő hírelemző podcastje.
legfrissebb epizódok
atm Portfolio Checklist

Nagy változás jön egyes bankszámláknál - a nyugdíjasokat is érintheti

Már elérhető a Portfolio Checklist csütörtöki adása. A műsor első részében arról volt szó, hogy a kormány csökkenti az úgynevezett alap bankszámla díját, amely csomagot minden banknak kötelező a kínálatában tartania. Hogy ez kinek érheti meg, arról Turzó Ádámot, a Portfolio pénzügy rovatának elemzőjét kérdezzük. A második blokkban azokról az értesülésekről beszéltünk Huszák Dániellel, lapunk globál rovatának elemzőjével, amelyek szerint az orosz hadsereg kifogyhat a lőszerekből és hadifelszerelésekből.
28:19
Karmelit Portfolio Checklist

Milyen árat fizetünk a kormány kedvenc projektjéért? Megéri ez nekünk?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist szerdai adása. A műsor első részében arról volt szó, hogy milyen hatást gyakorolhat a magyar termelékenységre, ha megvalósulnak a tervezett akkumulátorgyárak, és milyen irányt vehet a magyar gazdaság, ha ezeket az üzemeket domináns helyzetbe hozzák. A témával kapcsolatban vendégünk volt Madár István, a Portolio vezető makrogazdasági elemzője. A második részben azt jártuk körül, hogy milyen változások zajlanak a hazai ingatlanpiacon, erről Futó Pétert, a Portfolio ingatlanügyekkel foglalkozó elemzőjét kérdeztük.
28:46
Munkás Portfolio Checklist

Megütötték a bérből és fizetésből élőket: a 2008-as válság óta nem láttunk ilyet Magyarországon

Már meghallgatható a Portfolio Checklist keddi adása. A műsor első részében a januári átlagbér alakulásáról volt szó, amely bár éves összevetésben szépen nőtt, meg sem közelítette az áremelkedés mértékét, a magyarok így akkora reálbércsökkenést szenvedtek el, amit a 2008-as pénzügyi válság óta nem láttunk. Vendégünk volt Hornyák József, a Portfolio makrogazdasági elemzője. A műsor második részében a lakossági és vállalati hitelek állományáról volt szó, a pesszimista előrejelzések ellenére ugyanis a nem fizető hitelek (NPL) állománya egyáltalán nem ugrott meg 2022 végére. Erről Palkó Istvánt, a Portfolio pénzügyi diviziójának vezető elemzőjét kérdeztük. Az adás harmadik részében azzal foglalkoztunk, hogy egy új szolgáltatás révén bevételhez juthatnak nagyvállalatok, ha rugalmasak az energia-fogyasztás terén. Erről Nemes Tamást, az E.ON Hungária Csoport üzletfejlesztési szakreferensét kérdeztük.
34:45
Bahmut Portfolio Checklist

Mégis mi értelme a bahmuti vérszivattyúnak? Miért kell az oroszoknak a donbaszi kisváros?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist hétfői adása. A műsor első részében arról volt szó, hogy mégis mi történik most Bahmutnál, annál a viszonylag kis ukrán városnál, aminek  a stratégiai jelentőségéről igencsak megoszlanak a vélemények. A témáról Huszák Dánielt, a Portfolio Globál rovatának vezető elemzőjét kérdeztük. Adásunk második részében azzal foglalkoztunk, hogy miért pécézhették ki maguknak a shortosok a Deutsche Bankot, a pénzintézet ugyanis, bár turbulens időszakon van túl, az elmúlt néhány évben mintha pont elkezdte volna a stabil, prudens működés jeleit mutatni. Ezzel kapcsolatban Palkó István, lapunk vezető pénzügyi elemzője volt a vendégünk.
31:38
Tengerpart Portfolio Checklist

Válság 2023: nem látjuk, ki van a víz alatt fürdőruha nélkül

Utoljára 2008-ban volt olyan turbulencia a nemzetközi bankrendszerben, mint most. Annak ellenére, hogy klasszikus pénzügyi válságról – legalábbis egyelőre – nem beszélhetünk, érdemes megvizsgálni, hogy a magyar gazdaság 2008-ban vagy a jelenlegi válság kitörésekor volt-e ellenállóbb, jobb állapotban ahhoz, hogy minél kisebb sérüléssel vészeljen át globális turbulenciákat. Erről az egy témáról szólt a Portfolio Checklist pénteki adása, melyben vendégünk volt Madár István, lapunk vezető makrogazdasági elemzője.
41:39
18% Portfolio Checklist

Lépett a kormány: sok magyarnak lett elérhetetlenebb a 18%-os kamat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist csütörtöki adása. A műsor első részében arról volt szó, hogy a kormány friss döntése értelmében a korábbinál kevesebb ember számára lesz elérhető a jegybank által meghatározott 18 százalékos irányadó kamat. Vendégünk volt Árgyelán Ágnes, a Portfolio elemzője. A második részben oktatás volt a téma, a kormány ugyanis arra készül, hogy megszünteti a tanárok közalkalmazotti jogviszonyát, amely szakértők szerint számos negatív következménnyel járhat. Erről Radó Péter oktatáskutatót kérdeztük.
23:47
Bank Portfolio Checklist

Tényleg betonbiztos a magyar bankrendszer? Mégis mi változott 2008 óta?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist szerdai adása. A műsor első részében a magyar bankrendszer stabilitásával foglalkozunk, tételesen végigvesszük, hogy az egyes banki mutatók miben különböznek a 2008-astól. Vendégünk Palkó István, lapunk pénzügyi díviziójának vezető elemzője. A második részben az Emmanuel Macron francia elnök által keresztülvitt nyugdíjreform lesz a téma, kiderül, hogy miért olyan bőkezű a francia nyugdíjrendszer és mik lehetnek a döntés politikai következményei. Erről Fejérdy Gergelyt, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Történettudományi Intézetének oktatóját kérdezzük, aki korábban diplomataként is szolgált Párizsban
29:51
nyugdíjasok vásárolnak a zöldségesnél a vásárcsarnokban Portfolio Checklist

Vallottak a magyar nyugdíjasok: fájdalmas kiadásokkal néznek szembe 2023-ban is

Már meghallgatható a Portfolio Checklist keddi adása, amelyben a Pénzcentrum nagy visszhangot kiváltó felmérésével foglalkozunk. 10-ből 6 nyugdíjas nyilatkozott úgy, hogy (az infláción és az élelmiszer infláción felül) többet kellett az elmúlt évben rezsire, élelmiszerre és gyógyszerekre költenie. A plusz kiadásokat olyan költségeken spórolták meg, mint a vendéglátás, a ruházat, vagy a kulturális programok. Minden negyedik válaszadónak jelentősen romlott az anyagi helyzete, és a magyar nyugdíjasok többsége 2023-tól sem remél semmi jót - mondta el a Checklistben Koós Anna, a Pénzcentrum szerkesztője. Adásunk első részében Szabó Dánielt, a Portfolio makroelemzőjét kérdeztük a Török Áramlatról: tavaly dőlt el ugyanis, hogy nőhet az orosz-török gázforgalom, amely a magyarországi gázellátást is biztosító Török Áramlat fejlesztését is magában foglalná. Azonban Ankara egyre inkább halogatja a projektet, miközben a szankciók végrehajtásában is egyre aktívabb lesz a török fél, az Egyesült Államok büntetőintézkedései pedig már a meglévő vezeték karbantartását is ellehetetlenítik.
22:40
GettyImages-1248792810 Portfolio Checklist

Miért nem hagyták becsődölni a Credit Suisse-t? És mi lesz most 16 milliárd svájci frank sorsa?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist hétfői adása. A műsor első részében a svájci UBS és a Credit Suisse összeolvadásáról volt szó, amelynek számtalan aspektusa van, a pénzügyi rendszerbe vetett bizalomtól kezdve a leírt frank milliárdokon át egészen addig, hogy nem veszélyes-e egy ekkora bankot létrehozni a jelenlegi helyzetben. Vendégünk volt Palkó István, a Portfolio pénzügyi divíziójának vezető elemzője. A második blokkban a magyarországi megyék kiürüléséről, a belső népvándorlásról és ezzel összefüggésben a lakásépítésekről beszéltünk Futó Péterrel, a Portfolio ingatlanpiaci elemzőjével.
26:14
Csárt Portfolio Checklist

Ez távolról nézve már 2008, közben meg mégsem – miért más a 2023-as bankválság, mint a 15 évvel ezelőtti?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adása. A mai műsor első részében azzal foglalkoztunk, hogy mégis mi folyik a nemzetközi bankpiacon, néhány héten belül ugyanis öt pénzintézet likviditása rendült meg. Utolsó mozzanatként csütörtökön a 14. legnagyobb amerikai bank, a First Republic kapott mentőőövet, amit ráadásul nem is a kormány vagy a Fed, hanem a versenytársai dobtak neki. A bankpiac turbulens helyzetéről, valamint arról, hogy miben különböznek a jelenlegi és a 2008-as pénzügyi válság körülményei, Nagy Viktort, lapunk vezető részvényelemzőjét kérdeztük. Az adás második részében a magyar kormány és az Európai Bizottság közötti tárgyalási folyamatról is beszéltünk Szabó Dániellel, a Portfolio EU-s ügyekkel foglalkozó elemzőjével, mivel két hét múlva egy, a kormány által magának szabott határidő is jön az üggyel kapcsolatban.
25:10
2023. április 12.
DEBRECEN - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
2023. május 17.
Portfolio-MAGE Járműipar 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!