Bajban a cégek - Elfogytak az üres területek Budapesten

2017. október 11. 08:00    
nyomtatás
 
Újabb rekord dőlt meg a budapesti irodapiacon, mostanra a spekulatív kihasználatlansági ráta is 10 százalék alá csökkent, vagyis több alpiacon szinte lehetetlen nagyobb méret egybefüggő irodaterületet találni. A most zajló fejlesztések eredményeként azonban év végétől - az átadások megindulásával - enyhülni fog a hiány - derül ki a BRF legfrissebb jelentéséből.


A harmadik negyedév során két új irodaépületet adtak át Budapesten; a Graphisoft Park Start-up épületét Észak-Budán 2500 négyzetméterrel, míg a Váci úti irodafolyosón elhelyezkedő, saját tulajdonú Nexon székház 4000 négyzetméterrel növelte az irodaállományt. A teljes budapesti modern irodaállomány jelenleg 3 353 235 négyzetmétert tesz ki, melyen belül 2 684 655 négyzetméter "A" és "B" kategóriás modern spekulatív irodaterület, valamint 668 580 négyzetméter saját tulajdonú iroda található.

Bajban a cégek - Elfogytak az üres területek Budapesten

Az üresedési ráta tovább csökkent; a harmadik negyedév során 1,0 százalékponttal 7,6 százalékra süllyedt, ami Budapesten az eddig regisztrált legalacsonyabb ráta. A legtelítettebb alpiac továbbra is Dél-Buda (3,3 százalék), míg a legmagasabb üresedési ráta (28,5 százalék) ismét az agglomerációban mérhető.

Bajban a cégek - Elfogytak az üres területek Budapesten

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fórumának (BIEF, BRF) tagjai: a CBRE, a Colliers International, a Cushman & Wakefield, az Eston International, a JLL és a Robertson Hungary.A kereslet 2017 harmadik negyedévében 164 980 négyzetmétert tett ki, ami az előző negyedévben regisztrált értéket 67 százalékkal haladja meg. A negyedév során a kereslet legnagyobb részét egy 50 ezer négyzetméteres saját tulajdonba vétel adta - ami az egyelőre csak terveken létező, MOL új campusát jelenti - ha ezt nem számítjuk bele, akkor a fennmaradó kereslet legnagyobb részét az új bérbeadások (41 százalék) tették ki. Ezt követte a szerződéshosszabbítás 37 százalékos részesedéssel, majd az előbérlet 12 és a bővülés 10 százalékkal.

Bajban a cégek - Elfogytak az üres területek Budapesten

A BRF 2017 harmadik negyedévében összesen 162 tranzakciót regisztrált, melyek átlagos mérete 1018 négyzetméter volt. Dél-Budán realizálódott a negyedév legnagyobb kereslete, a szerződések több mint 32 százalékát kötötték ezen az alpiacon. Ezt a Váci úti irodafolyosó és a Nem-központi Pest alpiacok követték 15 és 13 százalékos részesedéssel.

A negyedév legnagyobb méretű tranzakciója egy saját tulajdonba vétel volt, melynek során Dél-Buda alpiacán 50 000 négyzetméterre kötöttek megállapodást. A legnagyobb új szerződést a Belváros (CBD) alpiacon kötötték, míg a legnagyobb szerződéshosszabbítást a Nem-központi Pest alpiacon rögzítették 11 130 négyzetméteren. A nettó abszorpció 2017 harmadik negyedéve során 40 815 négyzetméter volt.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Tematikus cikk

Villámgyorsan megszárad a kéz: felejtsd el a sort a mosdóban (x)

Több mint 1000 vendég törölheti szárazra kezeit pillanatok alatt. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium