Csodás volna, ha Oslo lehetne Hajdúszoboszló!

2017. március 15. 14:30    
nyomtatás
 
A 2016-os labdarúgó-Európa-bajnokságra való kijutás norvégok elleni selejtezőjén robbant be a szurkolói sláger, miszerint "Lesz még Oslo Hajdúszoboszló", ami alapvetően ugye az Erdély visszacsatolásának kérdéskörét feszegető rigmusra hajaz. De ami most ingatlanpiaci szempontból aktuálisabb, hogy a JLL nemzetközi ingatlan tanácsadó cég a MIPIM-re időzítve elkészítette legpezsgőbb befektetési célpontokat bemutató top30-as listáját. Hajdúszoboszló norvég "testvérvárosa" pedig maga mögé utasította az egész világot. De hányadik Budapest? És miért félnek még mindig Magyarországtól a befektetők? Második nap a MIPIM-en.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

A MIPIM idejére minden fejlesztő, tanácsadó, befektető és város komolyan készül friss, érdekes, izgalmas információkkal, közleményekkel. A JLL például a "Investment Intensity Index - Globa Top 30"-as anyaggal, melyből kiderül, hogy mely városokban (régiókban) van jelenleg a legélénkebb befektetési aktivitás. A lényeget eláruljuk már most. Budapest, annak ellenére, hogy valóban egyre jobb célpont és mostanában már német alapok is újra felfedezik maguknak az országot, jelenleg nem fért rá a harmincas listára.

Kik a legjobbak?

Röviden, Európa északnyugati fele és Észak-Amerika. Néhány ázsiai és ausztrál kakukktojást leszámítva ez a két régiója van a világnak, ahova az ingatlanpiaci befektetések jelentős része áramlik. A nagy versenyben, hiszen ez tényleg egy komoly küzdelem a befektetésre váró tőkéért, a városok és régiók például itt a MIPIM-en is megpróbálnak mindent megtenni, köztük természetesen a magyar főváros is, hogy ezen a listán minél előkelőbb helyen szerepeljenek a jövőben. A világ üzleti központjait, az őrült tempóban fejlődő technológia cégek otthonait, és 'safe haven' országokat, városokat azonban nehéz utolérni, hiszen a válság óta továbbra is az egyik legfontosabb (bár lassan múló, halványuló) befektetési szempont a biztonság, a kockázatok csökkentése.

Az első tíz város élén Oslo, utána pedig sorrendben London, München, Edinburgh (Brexit ide vagy oda), a Szilícium-völgy, Frankfurt, Dublin, Sydney, New York és Koppenhága.

Csodás volna, ha Oslo lehetne Hajdúszoboszló!
Klikk a képre!

A teljes 30-as lista

Csodás volna, ha Oslo lehetne Hajdúszoboszló!
Klikk a képre!

Így helyezkednek el a világtérképen a top befektetési célpontok


A MIPIM első napjáról szóló beszámolónkat, benne képgalériával és a magyar standon zajlott panelbeszélgetés videójával, itt olvashatják:

2017.03.14 19:00 Felhőkarcolós a látkép Budapest jövőjében?


Miért félnek még a befektetők?

Ezt a kettősséget és a nehéz befektetői dilemmát erősíti meg az a beszélgetés is, amit a MIPIM első napja végén megrendezett fogadáson egy német befektetővel kötetlenül folytattunk. Bár lassan megjelennek újra a kimondottan konzervatívnak számító befektetők is Magyarországon (nagyon lassan, nagyon kis volumenben, de érkezgetnek), a folyamatosan új lehetőségeket kereső szakember szerint komoly nehézséget jelent a végső döntéshozókon keresztülvinni egy esetleges magyarországi akvizíciót, a még mindig vonzó hozamszintek ellenére is. Mi természetesen első sorban hazánkra voltunk kíváncsiak, de lokálpatriótaként megkönnyebbülve vettük tudomásul, hogy nem csak mi vagyunk még mindig a szamárpadon náluk, hanem szinte a teljes régiónk, a világ nálunk kockázatosabb részeiről pedig nem is beszélve.

Az okok között továbbra is az országunk, de leginkább a piacunk mérete, az ottani (ez esetben német) sajtó Magyarországot bemutató hírei, ami jelenleg inkább negatív, illetve a világ biztonságosabbnak vélt másik felén, de a budapestihez hasonló megtérüléssel kecsegtető piacokra való koncentrálás található. A szakember elmondás szerint például Ausztráliában a magyarhoz hasonló, 6-7%-os hozamon tudnak befektetni az ottani irodapiacon. Ez pedig, annak ellenére, hogy a világ másik felén van, olyan előnyt jelent, ami miatt Sydney és Melbourne például fel tudott kerülni a fenti top 30-as listára, Budapest és úgy általában egyetlen kelet vagy dél-európai város pedig nem.

A budapesti jelenlét a MIPIM-en ezt a nemzetközi piaci szereplők számára még mindig inkább kicsit negatív képet és az országunktól való befektetői félelmet igyekszik lerombolni, bemutatva a főváros erősségeit, legfontosabb fejlesztéseit és ingatlanos szereplőit.

De hogyan vélekedik a hazai ingatlanszakma Budapest lehetőségeiről?

A MIPIM második napján a hotel és a logisztikai fejlesztések voltak a fókuszban a Budapest standon megrendezett panelbeszélgetésen. Budapestnek komoly tervei vannak arra, hogy a 2-3 estére érkező nagyszámú buliturista mellett a üzleti és a hosszabb időt eltöltő vendégeket is megnyerje magának a város.

A teljes beszélgetést itt nézhetik meg:


2017.02.09 16:57 A világ legjobbjai közé választották a Liget Projektet

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium