Jönnek a nyugdíjas dolgozók?

2017. február 17. 08:00    
nyomtatás
 
A tavalyi évben felerősödő munkaerőhiány teljesen új környezetet teremtett a munkaadók és munkavállalók számára, mostanra szinte a munkaadók versengenek a megfelelő munkaerő megtalálásáért. Mindez az irodák jellegére is hatással van, átalakul a munkakörnyezet és megváltoznak a munkavégzés körülményei is. A Work Force munkaerő-kölcsönző összegyűjtötte a legfontosabb változásokat a jövő munkaerőpiacának alakulásával kapcsolatban.


A munka és magánélet egyensúlyban tartása, a stresszmentes munkahelyek kialakítása, a bárminimum intézményének kiépítése mellett a robotizáció is egyre jobban befolyásolja a jelenlegi munkaerőpiacot. Ma már szinte fejvadász módszerekkel kell megtalálni a fizikai munkaerőt is, így érdemes megnézni, hogy mindez milyen trendek erősödését fogja okozni a következő években.

Szuperrugalmas munkakörnyezet


A fejlett világban egyre erősebb az alkalmi munkavállalók térhódítása. Az USA-ban már 2015-ben is 17,8 millió független munkavállaló volt, de az előrejelzések szerint 2020-ra arányuk elérheti a 45 százalékot. A cégek legnagyobb része éppen ezért számol a rugalmas foglalkoztatás bővítésével.

A HR-szakértők 90 százaléka egyetért azzal, hogy gördülékenyebbé vált a rugalmas foglalkoztatási formák alkalmazása. A dolgozók nagyobb szabadságot, a munkamódszerek megválasztásának lehetőségét és erősebb együttműködéseket szeretnének. Az új generációnak sokkal nagyobb az igénye a projekt szintű megbízásokra, a csapatban való munkára és a váltakozó feladatokra.

Magyarországon 2016 első negyedévében közel félmillióan dolgoztak részmunkaidőben az aktív, munkaképes lakosságból, ami több mint a duplája a 2010-es adatnak.

Munkavállalói élmény átalakítása


A cégvezetők eddig is különös figyelmet szenteltek a vásárlóik marketingélményeire, a következő években azonban a HR- és marketingosztályok egyik legfontosabb feladata a saját dolgozóik és a potenciális új munkavállalóik lenyűgözése lesz.

A cégvezetők felelőssége, hogy ne csak a cég, de a munkahelyi márka építésére is a lehető legnagyobb figyelmet fordítsák, vagyis vonzóbbak legyenek a konkurenciánál. Ezt elérhetik egyszerű de vonzó praktikákkal, mint az egészséges életmód támogatása, megfelelő irodakörnyezet kialakítása vagy a rugalmas munkaidő biztosítása.

Idős munkavállalók forradalma


Az USA-ban 2000 és 2016 között 13-ról 19 százalékra nőtt a 65 évnél idősebb foglalkoztatottak aránya, míg Magyarországon jelenleg a 65 év felettiek 4 százaléka dolgozik. A jövőben az idős lakosság részmunkaidős foglalkoztatásának növekedése várható.

Csoportteljesítmény az egyéni teljesítmény felett


Az átalakult munkaerőpiac a cégek belső szervezeti átalakulását is előrevetíti. Az egyéni napirend és az egyéni célok háttérbe szorulnak, a csapat érdeke előtérbe kerül.

A fizikai dolgozói bérek emelkedése


A fizikai munkát végzők megbecsültsége is nagy változáson ment keresztül az elmúlt években. A hiányszakmák jó része fizikai szakma. A kiskereskedelemben több áruházlánc is jelentős béremelést hajtott végre a tavalyi évben, ami jócskán meghaladja a KSH-adatokban szereplő iparági átlagot.

A kiterjesztett és a virtuális valóság erősödése


Mostanában rendkívül népszerű a virtuális valóság, és ezt 2017-re a cégek is komolyan veszik. A következő két évben a "virtuálisvalóság-piac" értéke akár 8 milliárdosra is bővülhet, mintegy 400 millió dolláros befektetés beáramlásának köszönhetően. A virtuális és a kiterjesztett valóság segítheti a kevésbé tapasztaltak fejlődését, a munkakeresők fejlesztését, és felpörgetheti a vállalati képzéseket is, hiszen nem csak látványosabb egy ilyen képzés, de olcsóbb is, mint trénert bérelni. Nem beszélve arról, hogy így az olyanok is jelen lehetnek, akik a földrajzi távolságból adódóan képtelenek lennének részt venni a továbbképzéseken.

Jönnek a nyugdíjas dolgozók?

Forrás: KSH

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium