Tíz dolog, ami biztosan az agyadra megy az irodában

2017. május 17. 11:00    
nyomtatás
 
Az átlagos irodákban egy munkavállalóra 10-13 négyzetméternyi terület jut, de egyes munkakörökben, különösen a szolgáltató szektor (SSC) irodáiban előfordulhat, hogy ennek értéke mindössze 7-8 négyzetmétert tesz csak ki. Egy nagyobb méretű irodában egy légtérben tehát meglehetősen sokan dolgoznak együtt, ami az eltérő igények esetén a munkavállalók közti konfliktusokhoz is vezethet. Az alábbiakban azt a tíz legidegesítőbb konfliktusforrást gyűjtöttük össze, ami a legyakoribb vitákat kiváltja. Szavazz, hogy szerinted mik a legzavaróbb dolgok egy zsúfolt irodában!


Téged mi zavar a legjobban az irodában?
Ha túl hideg vagy túl meleg van
Ha túl sötét vagy túl világos van
Ha kellemetlen szagok terjengenek és levegőtlen a helyiség
Ha valaki az íróasztalánál ebédel
Ha ellopják a hűtőből az ételemet
Ha a hátam mögött állva bámulják a monitoromat
Ha ordítva telefonálnak mellettem
Ha kiabálnak miközben telefonálok
Ha a szomszédos asztalon nagy a rendetlenség
Ha a hátam mögött pletykálnak
survey maker

Nem megfelelő hőmérséklet


Mindannyiunk hőérzete eltérő, azonban, ha valaki nagyon fázós vagy épp ellenkezőleg hűvösebb hőmérsékletben szeret dolgozni, az eltérő igények könnyen vitákhoz vezethetnek. A túl hidegre állított klíma ugyanúgy zavarhatja a mellette ülő kollégát, mint a téli időszakban kinyitott ablak, de a túl melegre állított fűtés vagy a napsütés által felmelegített üvegiroda is kellemetlen lehet.

Rossz fényviszonyok


A szemünkbe tűző vagy a monitorunkra hátulról bevilágító nap is gyakran zavaró tényező, de egy sötét irodában az egész napos mesterséges fény is megterheli a szemet. Nem is beszélve arról, ha az iroda különböző pontjain ülők közül valaki szerint már villanyt kellene kapcsolni, míg másokat zavar a fénycsövekkel megvilágított tér.

Kellemetlen szagok


Zárt ajtók és ablakok mellett hamar elfogy az oxigén, ablaknyitásnál viszont sokan reklamálhatnak, hogy fáznak. A probléma akkor jelentkezik igazán, ha nem mindenki tartja be az általános higiéniai normákat, ami nem feltétlenül a dezodor használatának hiányát, hanem akár a parfümök túlzott használatát is jelentheti. Ennek problémája különösen kényes kérdés, amiből akár komoly sértődések is lehetnek.

Étkezés az irodában


A hideg ételek, gyümölcsök irodában való fogyasztásával általában nem szokott probléma lenni - feltéve, ha nem egy dinnyét akarnak az asztalunkon felbontani - a gond ott kezdődik, ha valaki a megrendelt melegételt is az íróasztalánál fogyasztja el. Ennek szaga ugyanis zavarhatja a többséget, így az ebéd elfogyasztására legalkalmasabb az irodai konyha, ahol ilyenkor a többiekkel is lehetőség van a beszélgetésre.

Konyhai lopások


Sokan vannak, akik olyan termékeket is a közös hűtőben tartanak, amit nem fogyasztanak el egyszerre - pl. tejet - amire egy idő után többen is köztulajdonként kezdhetnek tekinteni. Ha ez rendszeresen előfordul, érdemes ráírni a nevünket az általunk hűtőbe tett ételekre, ha pedig ez sem segít, írjuk rá a vezérigazgató nevét, elrettentve ezzel a visszatérő tolvajt.

Monitor bámulása


A saját monitorunk esetében nincs is ezzel baj, de kellemetlen lehet, ha máséval tesszük ezt. Az irodák többségében az asztalok merőlegesen vagy párhuzamosan helyezkednek el, így előfordulhat, hogy a monitorunkra szinte mindenki rálát, de ebben az esetben is rendkívül zavaró, ha valaki a hátunk mögött állva perceken keresztül nézi, hogy éppen mivel foglalkozunk.

Ordítva telefonálás


Egy csendes szobában ülve egyszer csak valaki felkapja a telefont és olyan hangerővel beszél, mint ha egy tömegközlekedési eszközön próbálná informálni a vonal túlsó végén álló ismerősét. Rövid beszélgetéseknél ez még vicces is lehet, de több perc elteltével már mindenkit zavarni kezd a túlzásba vitt hangerő.

Más ordít, ha mi telefonálunk


Irodai poénok folyamatosan vannak, de ha épp egy hivatalos ügyben várunk visszahívást kellemetlen, ha teljes hangerővel ordítanak pár méterrel mellettünk.

Rendetlenség


Ez elsősorban az egymás melletti asztaloknál jelent problémát, egy rendszerető kollégát ugyanis zavarhat a munkában, ha a mellette ülő asztaláról üres joghurtospoharak vagy félig megevett szendvicsek folynak át a saját rendben tartott asztalára.

Irodai pletyka


Szinte minden irodában vannak, akik nyitottabbak és szívesen osztják meg az irodán kívüli életük részleteit is a kollégákkal, míg a zárkózottabbak személyek csak a legfontosabb dolgokat közlik. Az így hallott információk egymás háta mögött történő kibeszélése azonban leginkább a pletykát terjesztőkre vet rossz fényt, aki, ha a jelenlétünkben folyamatosan pletykákat oszt meg másokról feltételezhetjük, hogy a hátunk mögött rólunk is ugyanezt mondja másoknak.

Az irodákban tehát elengedhetetlen a többiekhez való alkalmazkodás, egy kis odafigyeléssel azonban a közös munkahelyből akár egy együttműködő, jó csapat is kialakulhat.

A Portfolio Ingatlan májusban részletesebben is foglalkozik az irodapiaccal, az ezzel kapcsolatos cikkek az irodahónapra kattintva érhetők el.

Érdekel az irodapiac? Kíváncsi vagy, hogy merre tartanak a bérleti díjak, vagy hogy mennyi irodaház épül a jövőben? Ezekről is szó lesz a Portfolio FM & Office 2017 konferenciáján május 23-án.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Tematikus cikk

A jövő befektetése (x)

A gazdagsághoz még álmodban is pénzt kell keresni. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium