Előfizetői tartalom

Kétszeres hangsebesség vonattal?

Portfolio
A vasút már több mint kétszáz éve jelenti az egyik legelterjedtebb, legkényelmesebb és leggyorsabb közlekedési formát. Bár nagy távolságokon, kontinensek közötti útvonalakon nem rúghat labdába a repülővel szemben, a sűrű hálózattal rendelkező Nyugat-Európában és Kínában mind ár, mind utazási idő szempontjából egyre inkább versenyképes alternatívát jelent a vasúti közlekedés a légivel szemben. Most, hogy Kínában már a 2900 km/órás sebességet is elérni képes mágneses vonatok tesztelését tervezik, megnéztük, hol lehet a világban a leggyorsabban vasúton utazni.

Néhány hete számoltunk be róla, hogy egy kínai egyetem tudósai felépítettek egy olyan tesztplatformot, ahol vákuum közeli környezetben, a nagysebességű Maglev mágneses vonat elméletben akár a 2900 km/órás sebességet is elérheti. Az eddigi legnagyobb sebesség, amit (mágneses) vonattal elértek egyébként 581 km/óra. Jelenleg a világban több tesztpálya mellett mindössze három...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés