MNB: maradhat a kétszámjegyű lakásár-növekedés

2017. május 12. 10:59  english version   
nyomtatás
 
A hazai lakásárak országos átlagban 15,4 százalékkal nőttek a tavalyi évben, ami mögött továbbra is jelentős területi eltérések tapasztalhatók. A fővárosban egy év alatt 22,5 százalékkal emelkedtek az árak, ami jócskán meghaladja a vidéki városokban és községekben tapasztalt emelkedést. A hazai lakáspiaci ciklus 2016 során egy érettebb szakaszába lépett, ahol a megemelkedett keresletre már a kínálat is egyértelmű élénküléssel reagált - derült ki az MNB legfrissebb Lakáspiaci jelentéséből.


Folytatódik az áremelkedés


Az eddigi áremelkedés üteme a jövőben valamelyest lassulhat, így egyelőre nem beszélhetünk túlfűtött piacról sem az új lakáscélú hitelkihelyezések bővülése, sem a lakásárak országos átlagában számított emelkedésének tekintetében. A csökkenés ellenére azonban várhatóan továbbra is kétszámjegyű lesz az árnövekedés.

Az alacsony kamatkörnyezet a kedvező hitelköltségek miatt a befektetési keresletre is pozitívan hat. A lakásárak emelkedése meghaladta az építési költségek emelkedését, ami kedvezően hatással van a fejlesztésekre. Az új lakások iránti megemelkedett keresletre egyre szélesebb kínálat reagál. A bejelentett lakásprojektek többségét azonban 2018-ban adják majd át, így az idei évben még keresleti piacra számíthatunk.

A főváros és vidék között Európa más országaiban is nagy a lakásár-dinamikák közti különbség, de Magyarország esetében különösen kiugró volt ez az érték, vagyis az eleve drágább Budapest áremelkedése jelentősen meghaladta a vidéki áremelkedést. Míg a fővárosban a tavalyi év során 22,5 százalékkal emelkedtek az árak, addig a vidéki városokban 13,4, a községekben pedig 9,3 százalékos volt az árnövekedés. Az áremelkedés azonban reálértéken is magas volt, országos átlagban elérve a 13,4 százalékot, ami alig marad el a 15,4 százalékos nominális áremelkedéstől.

MNB: maradhat a kétszámjegyű lakásár-növekedés

Növekvő hitelezés


2016 során a hitelezési folyamatok is tovább támogatták a lakáspiaci kereslet élénkülését. Az új lakáscélú hitelek kihelyezése egy év alatt 42 százalékkal nőtt, miközben a lakásvásárlások mintegy feléhez hitelfelvétel is kapcsolódik. A kedvező hitelkamatok hatását azonban ellensúlyozzák az emelkedő lakásárak. Különösen Budapestre igaz ez, ahol a lakásvásárlás elérhetőségére vonatkozó index - vagyis az, hogy két átlagkeresettel rendelkező háztartás milyen lehetőségekkel tud 70 százalékos hitelből megvásárolni egy átlagos 65 négyzetméteres lakást - folyamatosan emelkedik, Budapesten pedig már el is érte az egészségesnek mondható határt. A lakásárak azonban továbbra is a makrogazdasági fundamentumok által indokolt szint alatt tartózkodnak, így összességében továbbra sem beszélhetünk túlfűtött piacról.

Stabil ingatlanpiac: Balaton


A fővárosi lakáspiac mellett kiemelkedő a balatoni üdülőkörzet ingatlanpiaca is, mind méretét tekintve, mind turisztikai szempontból. A lakásárak a balatoni régióban az országos átlaghoz képest kisebb változékonyságot mutatnak. A válság alatt kisebb ütemben veszítettek értékükből, de jelenleg sem tapasztalható az országos átlagnál erősebb áremelkedés. A balatoni ingatlanok esetében elsősorban a vízparti üdülőkörzet volt az, ahol országos átlagot meghaladóan növekedtek az árak.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Tematikus cikk

A jövő befektetése (x)

A gazdagsághoz még álmodban is pénzt kell keresni. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium