Megteltek az autópálya melletti csarnokok

2017. április 19. 13:49    
nyomtatás
 
További rekordok dőltek meg 2017 első negyedévében az ipari ingatlanok piacán. Az üresedési ráta tovább csökkent, aminek következtében jelenleg az összes terület kevesebb, mint 6 százaléka áll üresen - derül ki a BRF legfrissebb piaci jelentéséből.


2017 első negyedévében négy új fejlesztést adtak át, amely 40 230 négyzetméterrel növelte az új kínálatot, beleértve a Budapest Dock Szabadkikötő két új épületét (19 200 négyzetméter) és a Prologis Park Sziget két épületét (21 030 négyzetméter). Egy ipari park kikerült az állományból miután végfelhasználók vették igénybe, így a budapesti agglomeráció spekulatív ipari ingatlanállománya jelenleg 1 961 480 négyzetméter.

Megteltek az autópálya melletti csarnokok

Az első negyedévben a teljes bérlői kereslet 71 600 négyzetmétert tett ki, amely kismértékben alacsonyabb az elmúlt öt év azonos időszakában mért bérlői kereslet átlagánál (73 830 négyzetméter). A kereslet 34,5 százalékát szerződés-hosszabbítások tették ki, az új szerződések részaránya 30,8 százalék, míg a bővüléseké 16,5 százalék volt. Két előbérleti szerződést kötöttek a negyedév során, összesen 13 000 négyzetméter területre, ez a teljes kereslet 18,1 százalékát tette ki az első negyedévben.

2017 első negyedévében a BRF összesen 25 tranzakciót regisztrált, melyből egy szerződés éri el a 10 000 négyzetmétert. Az átlagos tranzakcióméret 2864 négyzetméter volt, amely megfelel az elmúlt öt év első negyedévben regisztrált átlagos értéknek. A bérleti szerződések 96 százalékát logisztikai parkok területeire kötötték, átlagosan 3440 négyzetméterre. A városi logisztikát érintő bérbeadások átlagos mérete 564 négyzetméter volt.

Megteltek az autópálya melletti csarnokok

A legnagyobb előbérleti szerződéskötés a CTP-Biatorbágy épületben történt, ahol 10 000 négyzetméteres területre kötöttek szerződést. A legnagyobb új szerződést a Mile Logisztikai Centerben kötötték 8365 négyzetméteren, míg a legnagyobb hosszabbítást a Prologis Park Budapest-Gyál területén írták alá 9760 négyzetméteren. A legnagyobb bővülés egy 3550 négyzetméteres szerződés volt az Akácliget Logisztikai Center épületében.

Az üresedési ráta jelenleg rekord alacsony 5,9 százalékon áll, ami az előző negyedévéhez képest 2,2 százalékpontos csökkenést jelent. Jelenleg összesen 115 162 négyzetméternyi ipari terület áll üresen és csak egy épületben érhető el 10 000 négyzetméter feletti egybefüggő kiadatlan terület. A nettó abszorpció pozitív maradt az első negyedévben, 67 346 négyzetmétert tett ki.

Megteltek az autópálya melletti csarnokok

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fórumának (BIEF, BRF) tagjai: CBRE, Colliers International, Cushman & Wakefield, Eston International, JLL és a Robertson Hungary.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Tematikus cikk

Lassan hiánycikk lesz az 1-2 szobás kislakás a 9. kerületben (x)

A 60 m2 alatti lakások a legnépszerűbbek. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium