Előfizetői tartalom

Továbbra is hatalmas a termelői árnyomás a mezőgazdaságban

Portfolio
Bár a márciusi 48,2%-ról 45,2%-ra lassult éves alapon a mezőgazdasági termékek átlagos termelői áremelkedése, de még így is hatalmas árnyomásról beszélhetünk. Ez döntő részben a növényi termékek felől mutatkozik, amelyek éves szinten a márciusi 67% után áprilisban "csak" 59%-ra kerültek többe - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal ma közzétett adataiból. A legnagyobb drágulás a gabonaféléknél (közel 88%-os), illetve a zöldség és gyümölcs nélküli növényi termék kategóriánál mutatkozik (75%-os). Az agrárárak termelői árszintjének komoly emelkedése továbbra is erős felfelé ható tényező a fogyasztói élelmiszerárakra, amelyek inflációs kockázataira továbbra is kiemelt figyelmet fordít a jegybank.

Az agrártermékek termelőiár-szintjének 45,2%-os áprilisi éves emelkedése úgy tevődik össze, hogy a növényi termékek árszínvonala 59,1, míg az élő állatok és állati termékeké 19,9%-kal emelkedett. Az idei első négy hónap átlagában az agrártermékek termelőiár-szintje 45,0%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit; a növényi termékek ára 62,6, az élő állatok...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés