Masszív célárat adott az Equilor a Glosterre
Üzlet

Masszív célárat adott az Equilor a Glosterre

Portfolio
Tartásra ajánlja 1396 forintos célárral a Gloster részvényeit az Equilor elemzője a társaság éves jelentését követően, a célár 53 százalékkal van a jelenlegi árfolyam felett – derül ki a frissen közzétett elemzésből.
Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

Múlt héten közzétette a Gloster a 2023-as üzleti évre vonatkozó éves jelentését, az eredményekbe a Gloster már korábban is betekintést adott egy prezentáción keresztül a befektetőknek.

Feltehetőleg lezárul a Gloster akvizíciókkal tarkított időszaka, ezek után a fókusz a vállalat szerint a belső szinergiák kihasználására, és a működési hatékonyság fejlesztésére kerül – kezdi elemzését az Equilor.

A társaság IFRS szerinti árbevétele 8995 millió forint volt, 52 százalékkal felülmúlva az előző évi árbevételt. Az éves EBITDA, azaz az értékcsökkenéssel korrigált üzemi eredmény, elérte a 730 millió forintot, azonban mindössze 5 százalékkal tudott növekedni a tavalyi eredményhez képest. A Gloster adózott eredménye 71 millió forinttal csökkent éves alapon. Az IFRS szerinti eredményt a Gloster több tényezővel is korrigálta, ami véleményük szerint pontosabban reprezentálja a társaság működését. A főbb korrekciók közé tartozik, a P92 január-július havi teljesítményének figyelembevétele, az alapítás-átszervezés költségeinek aktiválása, valamint a fizetendő KIVA átsorolása a személyi jellegű ráfordítások közül az adófizetési kötelezettség sora. Ezeket a korrekciókat figyelembe véve a Gloster árbevétele 75 százalékkal emelkedett az előző évhez képest, 10 319 millió forintra, és az EBITDA is 29 százalékkal emelkedett 976 millió forintra. 

Az IFRS szerinti EBITDA marzs a 8,1 százalékra romlott a 2022-es 11,8 százalékról, és a korrigált eredmény alapján számolt marzsok is romlást mutattak az előző évhez képest, amelyek 12,8 százalékról 9,5 százalékra csökkentek. Az eredménykimutatásban a főbb költségtételek, köztük az eladott áruk és szolgáltatások, igénybe vett szolgáltatások és a személyi jellegű ráfordítások is az árbevétel növekedési ütemét meghaladó mennyiségben emelkedtek. Ezek közül is az igénybe vett szolgáltatások mértéke emelkedett a legjelentősebb mértékben, 77 százalékkal felülmúlva a korábbi évet. Ennek a költségsornak az emelkedését az Equilor meglátása szerint az alvállalkozói díjak duplázódása tolta fel ilyen jelentős mértékben, aminek értéke egy milliárd forint fölé nőtt a 2023-as év során.

Az üzletágak közül a leglátványosabb növekedés a nemzetközi szoftverfejlesztés üzletágban látszik, aminek az erős, 69 százalékos növekedése, részben a P92 és a 2022-es felvásárlásoknak köszönhető. A korrekciókat figyelembe véve ez az üzletág még jelentősebb, 137 százalékos növekedést tudott elérni. A szoftverfejlesztési szegmenst szorosan követi a rendszerintegrációs üzletág 56 százalékos növekedése, míg a felhő üzletág a többi üzletághoz képest kisebb, de mégis jelentős 19 százalékos növekedést tudhat maga után.

Az éves jelentésben további részletek derültek ki a P92 akvizícióról is, például hogy a P92 és a leányvállalatait a Gloster 1131 millió forintos áron vásárolta meg, amiből év végéig 331 millió forintot fizetett ki a Gloster készpénz formájában. 

Mérlegoldalon megemlíthető, hogy a Gloster készpénzállománya minimális mértékben csökkent a tavalyi év során, ami a cash flow kimutatás alapján a nagy részben a pozitív, 566 millió forintos működési cash flownak köszönhető, azonban ezt a tőkekiadások 589 millió forintra rúgó összege döntően fel is emésztette. Mindezek ellenére a működési cash flow jelentős pozitív összegét pozitív fejleménynek tekinti az Equilor. 

A marzsok több, mint 3,7 százalékpontos csökkenése kiábrándító eredménynek számít – olvasható az elemzésben. Az idei évben nagy figyelemmel fogja követni az Equilor a Level Up program alakulását, és azt, hogy vajon a Gloster sikeresen fel tudja-e tornázni a marzsait. 

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Címlapkép forrása: Portfolio

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Válságban az autóipar, hatalmas a zuhanás
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-1185508590