szerző

A második félidő végén vagyunk, de a bíró még ráhúzhat 5-10 percet

2017. október 13. 15:24    
nyomtatás
 
Több mint nyolc éve emelkednek a tőzsdék, egymás után dőlnek meg a rekordok, nem látszik, hogy mi állítaná meg az emelkedést. A rali mögötti okokról, a legfontosabb kockázatokról beszéltünk befektetési szakemberekkel, akiktől azt is megkérdeztük, hogy az évek óta tartó tőzsdei emelkedés után hogyan érdemes összeállítani a portfóliónkat. Zsiday Viktor tőkepiaci szakembert, Móró Tamást, a Concorde Értékpapír stratégáját, Pallag Róbertet, a Generali Alapkezelő befektetésekért felelős vezetőjét, Cser Tamást, a Hold Alapkezelő vezető portfóliókezelőjét kérdeztük.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

Miért emelkednek a tőzsdék?


Zsiday Viktor szerint az hajtja felfelé a tőzsdei árakat, hogy a világgazdaság alapvetően növekedési pályán van, ráadásul az alacsony kamatkörnyezetben a pénz szinte ingyen van. Hasonló magyarázatot adott Móró Tamás is, aki szerint a tőzsdei emelkedés mögött az erős globális növekedés áll, ráadásul ezzel párhuzamosan sok helyen negatív a reálkamat, ez pedig kedvez a részvénypiacoknak. Cser Tamás is azt emelte ki, hogy jók a rövid távú gazdasági kilátások. Pallag Róbert megfordította a kérdést, és azt mondta, nincs igazán ok arra, hogy ne emelkedjenek a tőzsdék, nincs olyan akut, egyértelmű veszély, ami meg tudná állítani az emelkedést. Az, hogy sok esetben az átlagosnál magasabb az árazás a részvénypiacokon, még nem ok arra, hogy essenek a tőzsdék, a fundamentumok továbbra is erősek, a vállalati eredménydinamikát nem fenyegeti veszély, ráadásul az alacsony hozamkörnyezetben a befektetők gyakorlatilag rá vannak kényszerítve arra, hogy kockázatos eszközöket vásároljanak, amíg nem jön hirtelen komolyabb jegybanki szigorítás, addig extrém események hiányában folytatódhat az emelkedés a részvénypiacokon.

Meddig folytatódhat még az emelkedés?


Zsiday ennek a kérdésnek a megválaszolását egy kicsit messziről indította, szerinte az, hogy a fejlett országokban a munkanélküliség közel 40 éves mélyponton áll, de hasonló a helyzet Kelet-Európában vagy Kínában is, azt mutatja, hogy a globális munkaerő kvázi elfogyott, emiatt előbb-utóbb bérinfláció lesz, emiatt a következő években valamikor meg fog szűnni a nullkamat-politika, a világ jegybankárjai elkezdenek kamatot emelni, emiatt aztán tíz év múlva nagyjából ott állnak majd a tőzsdék, ahol most, vagyis a következő évtizedben passzív részvénytartással nehéz lesz majd pénzt keresni. Ettől függetlenül a mostani rali még könnyen eltarthat fél-másfél évig, annak ellenére, hogy a hosszabbtávú kilátások nagyon rosszak az eszközöket passzívan tartó befektetőknek. Móró Tamás is úgy gondolja, hogy a ciklus vége felé járunk, szerinte legfeljebb egy évig tarthat még az emelkedés. Hogy azt követően korrekció vagy tartós lejtmenet jön, az attól függ, hogy hogyan reagál a monetáris politika az emelkedő inflációra, mert ha túlságosan nagy mértékben szigorít, akkor akár komolyabb esés is jöhet a tőzsdéken, ha azonban sikerül féken tartani az inflációt, akkor inkább egy oldalazó, enyhén korrigáló szakaszra készülhetünk. Cser Tamás arra hívta fel a figyelmet, hogy Kínában jó eséllyel lassul majd a gazdasági növekedés, ez pedig globális szinten is érezteti majd a hatását, emiatt jöhet elbizonytalanodás a tőzsdéken. Pallag főként a pozícionáltsági adatokat figyelembe véve azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a mostani szintekről indul egy meredekebb emelkedés, és csak azt követően indul meg egy érdemleges korrekció.

Mi jöhet év végéig?


Arra a kérdésre, hogy év végén 2 százalékkal magasabban, alacsonyabban fog állni az S&P 500, vagy nagyjából ott, ahol most, minden szakember az emelkedésre szavazott. A tőzsdéket egyrészt az hajthatja tovább felfelé, hogy az amerikai adóreformot valamilyen formában mégis átverik a törvényhozáson, de a gyorsjelentés is katalizátor lehet, az év végén pedig egyébként is jellemzően raliznak a tőzsdék.

Mi a legnagyobb kockázat?


Zsiday a globálisan egyre inkább megjelenő bérinflációt, és az ezt követő jegybanki kamatemeléseket nevezte meg a legfontosabb kockázatként. Móró Tamás szerint a hirtelen hozamemelkedés jelenthet globális kockázatot, de az is esést okozhat a tőzsdéken, ha meghiúsulnak olyan események, amelyeket a befektetők már beáraztak, példaként az amerikai adóreform esetleges elbukását hozta Móró. Cser Tamás a kínai gazdasági lassulására, Pallag Róbert pedig a feltörekvő piacok sérülékenységére hívta fel a figyelmet, utóbbiak közül Kínára, Brazíliára, Törökországra és Oroszországra érdemes figyelni, már csak azért is, mert ezeknek az országoknak a gazdasági súlya jóval nagyobb, mint a 2000 előtti válságok idején.


Mit tegyünk most a portfóliónkba?


Zsiday szerint érdemes alacsonyan tartani a kockázatos eszközök arányát, amit a raliban folyamatosan csökkenteni kell, kockázatos eszközt pedig legközelebb akkor kell vásárolni, amikor valamelyik statisztikai hivatal bejelenti, hogy egy nagy fejlett országban recesszió van, addig pedig a következő hónapokat eladásra érdemes felhasználni. Zsiday szerint a második félidő legvégén vagyunk, de azt nem lehet tudni, hogy a bíró mikor fújja le a meccset, lehet, hogy ráhúz még 5-10 percet. Móró szerint érdemes valamennyire defenzívnek lenni, egy ilyen portfólió részeként érdekes befektetés lehet az inflációkövető magyar államkötvény, kisebb részben pedig érdemes közép-kelet-európai részvényeket is tartani, hiszen ezeken keresztül is meg lehet játszani az európai növekedést, ezeknek a papíroknak azonban alacsonyabb az árazásuk, mint a nyugat-európai részvényeké. Cser Tamás azt tanácsolja a befektetőknek, hogy legyenek az átlagosnál óvatosabbak, a mostaninál lesznek majd jobb vételi lehetőségek a jövőben, Móróhoz hasonlóan ő is a magyar lakossági állampapírokat emelte ki, amelyek a sivár hozamkörnyezetben még mindig relatíve vonzók, és Cser szerint érdemes sok készpénzt tartani a portfóliókban. Pallag szerint továbbra is érdemes diverzifikált részvényalapokat tartani a portfólióban.

Címlapkép: Shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
FELIRATKOZOM
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium