Előfizetői tartalom

Elmaradt a nagy MOL-veszteség - Miért?

Sándor Dávid
Az elemzői várakozásoktól üzemi eredmény és EBITDA szintjén mérsékelten elmaradó, azonban nettó profit soron azokat meghaladó harmadik negyedéves eredményt tett közzé a MOL. A nagy veszteség elmaradt, ami azonban egy számvitel technikai változásnak tudható be. A gyorsjelentés főbb pontjai: - nettó soron profitot termelt a vállalat, miután a devizás hitelek átértékelése (65,6 milliárd forintos negatív tétel) nem terhelte az eredménykimutatást; - az upstream szegmens jól teljesített; - nem lehetett panasz a nagy meglepetést okozó gázszegmensre sem; - miközben a finomítás kereskedelem jelentős veszteségeket volt kénytelen elkönyvelni; - ahogy a romló iparági környezet miatt a vegyipar is; - a nettó hitel/EBITDA ráta kisebb emelkedést mutat. A gyorsjelentés összességében vegyes képet fest: üzemi és EBITDA soron minimális volt a lemaradás a várakozásokhoz képest, a nettó profit viszont annál magasabb lett (bár a társaság teljesítményét az üzemi eredmény jobban tükrözi a pénzügyi sor torzító hatásai miatt). Mivel a papírok továbbra is meglehetősen alacsony árazási szinteken forognak, még a vártnál kicsit gyengébb üzemi eredmény (és a negyedik negyedévre vonatkozóan is inkább kicsit romló kilátások) sem okozhatnak akkora csalódást, hogy érdemben veszítsenek vonzalmukból a részvények.

Profit. Az elemzői várakozásoknál EBITDA és üzemi eredmény szintjén valamivel alacsonyabb, nettó profit soron viszont annál szebb eredményt tudott elérni a MOL. A nagy meglepetés, hogy a jelentős forintgyengülés ellenére is nyereséges volt a vállalat nettó profit soron. Ezt azonban a következő számvitel technikai változásnak köszönhetjük: Tekintettel arra, hogy 2011...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés