Előfizetői tartalom

Hazudik, aki drágának tartja a 420 forintos üzemanyagárat?

Portfolio
Bár az utóbbi tizenegy évben a benzin és a gázolaj ára duplájára emelkedett, reálértelemben nézve és a havi nettó átlagkeresetekhez viszonyítva az üzemanyagárakat, a jelenlegi szintek megegyeznek a 2000-es évek elején tapasztalttal. Ezek alapján könnyen lehetne azt állítani, hogy hazudik, aki drágának tartja az üzemanyagokat, a képet azonban több tényező is árnyalja. Magyarországon a gázolajár az adóemelésekkel az egyik legdrágább lesz Európában, ráadásul az egy főre eső GDP-hez viszonyított üzemanyagárak tekintetében is igencsak kilógunk a mezőnyből a 400 forint feletti benzin és gázolajárakkal.

A mai naptól a gázolaj jövedéki adója literenként 13 forinttal nő, januártól pedig a 25%-os áfakulcs fog 27%-ra emelkedni. Az adóváltozások jelentős mértékben befolyásolják a hazai üzemanyagárak alakulását is (lévén az ár felét az adók teszik ki), melyek hatására a gázolaj esetében mintegy 23, a benzin esetében pedig 6 forintos áremeléssel szembesülhetnek majd...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés