Előfizetői tartalom

Rémhír csak az olajárrobbanás jóslata? Tartós árzuhanás jöhet

Sándor Dávid
Hamarosan elfogynak a világ olajkészletei, a kitermelést a mostani szintekről tartósan már nem lehet tovább növelni, készüljünk fel a tartósan emelkedő olajárfolyamra, hangzott oly sokszor az utóbbi időszakban neves szakemberek szájából a figyelmeztetés. Az egyesek által az emberiség egyik legnagyobb kihívásának tartott olajpiaci szűkösség jelenségével viszont nem mindenki ért egyet, a Harvard Kennedy School közgazdásza, Leonardo Maugeri pedig ennek hangot is adott az utóbbi hónapokban, nagy port kavarva ezzel szakmai körökben. A napvilágot látott anyag a következő fontosabb megállapításokat teszi: - nincs szűkösség az olajpiacon, ráadásul hatalmas kitermelhető mennyiségek állnak még rendelkezésre, melyek felszínre hozása a technológia, az ár és a politika függvénye; - a jelenleg még csak beruházási szakaszban levő kitermelési projektek 80%-a már a 70 dolláros olajár felett is profitábilis; - az előttünk álló években Irak, Amerika és Kanada jelentős mértékben fogják növelni kitermelésüket, - az amerikai nemkonvencionális olajforradalom nem csupán egy fellángolás, hanem egy tartós folyamat, mely mellett a világon a hagyományos kitermelési formákon keresztül is több olajat fognak a felszínre hozni a következő években; - a nyugati országok kitermelésének felfutása geopolitikai fronton is nagy változásokat indít; - az olcsó (20-30 dolláros) olaj korszakának valószínűleg vége, de a technológiai fejlődéssel képesek lehetünk egy, a mostaninál olcsóbb olajjal jellemezhető korszakba lépni; - 2015-ig várhatóan nagy volatilitás lesz tapasztalható az olajárban (50 dollár alatti szinteket is megjárva), azt követően viszont a most folyó beruházások miatti túlkapacitás az árfolyam jelentős és tartós csökkenését okozhatja.

Nem mostanában fogynak el az olajkészletek. Az utóbbi években az olajpiaci szereplők és a hétköznapi emberek is többször szembesülhettek a fogyóban levő olajkészletek problémájával. Riasztó jövőt vázol a szakemberek egy része, akik szerint a tavalyi 32 milliárd hordónyi globális olajfogyasztás mellett az 1300 milliárd hordónyi, bizonyítottan rendelkezésre álló olajkészletek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés