Új napelempark épülhet a Mátrában

2017. április 12. 09:40    
nyomtatás
 
Több mint 1,7 milliárd eurós beruházást mérlegel a Mátrai Erőmű ZRt. arra készülve, hogy majd be kell zárnia az együtt 700 megawattnyi lignitüzemű blokkjait. Bár gondolkodik a 2025-ig működési engedéllyel rendelkező egységek üzemidejének meghosszabbításában, de új célja a kis vagy nulla károsanyag-kibocsátású energiatermelés kibontakoztatása, illetve más tevékenységek kiépítése - írta a Világgazdaság.


Az erőmű új stratégiájának három pillére a tisztaszén- (CCS) technológiájú áram- és hőelőállítás, a megújuló alapú energiatermelés és az energiatárolás.

Az első pillér egy minimális környezetterhelésű, 500 megawattos lignit- és biomassza-tüzelésű erőmű 2025-2027-es átadását feltételezi. A létesítmény egymilliárd eurót vinne el, további 600 millió eurót pedig a hozzá szükséges szén-dioxid-leválasztó berendezés.

A mátrai zöldenergia-termelést a biomassza jelenlegi hasznosításán és a már működő, 16 megawattnyi naperőművön túl további 20-20 megawattnyi szolárpark építése jelentené, blokkonként 22 millió euróból. A zöldtervek részei a társaság ipari parkjában már működő, illetve még tervezett biomassza- és bioetanol-projektek is.

A Mátrai Erőmű régi terve a Mátrában 600 millió euróból kialakítandó 600 megawattos szivattyús energiatároló is. Mérlegen van továbbá egy kisebb, 15-30 megawattos, 30 milliárd forintba kerülő biomasszablokk is, amelynek tartalék üzemanyaga a szén lenne. Ezt csak a szénalapú áramtermelés leállítása esetén, a telephely ellátása érdekében kellene megépíteni.

Címlapkép forrása: MTI, Ruzsa István.

Kapcsolódó cikkek:

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium