Fontos változások januártól a tőzsdéken!

2017. december 6. 10:31    
nyomtatás
 
 • Jön a MiFIDII, ami alaposan átalakíthatja a részvényelemzői piacot
 • A kis- és közepes kapitalizációjú papírokban megszűnhet az elemzői lefedettség
 • Ez ellen indítanak programokat az európai tőzsdék
 • A BÉT finanszírozásában hamarosan program indul a midcapek elemzésére és árjegyzésére


Kereskedés Deutsche Börse-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Alaposan átalakulhat 2018 januártól az európai részvényelemzői piac, hiszen egy új EU-s szabályozás, a MiFIDII bevezetésével láthatóvá kell válniuk az elemzéshez kapcsolódó költségeknek, ami abba az irányba tolhatja a piacot, hogy csak az igazán nagy forgalmú részvényeknél lesz érdemi elemzői lefedettség, miközben a közepes és kis kapitalizációjú papírokról nem készülnek majd elemzések.

Az európai tőzsdék már felismerték a kispapírok szempontjából negatív forgatókönyv lehetséges hatásait és sorra jelentik be programjaikat, amivel az elemzői tevékenységet támogatnák. A modellek széles palettán mozognak, van, ahol a tőzsde fizet az elemzői tevékenységért, de olyan modell is létezik, ahol a tőzsde a kibocsátókat kötelezi arra, hogy fizessenek az elemzésekért. A Reuters most összegyűjtött néhány példát:
 • a francia Euronext már három éve ingyenes elemzéseket biztosít közel 430 vállalatra, elsősorban a kis technológiai és családi cégekre, ezt a későbbiekben bővítenék
 • a német Deutsche Börse egy új indexet hozott létre kis kapitalizációjú vállalatok részére, a Scale piacon minden vállalatról rendelkezésre állnak alap szintű elemzések, egy összefoglaló elemzés a vállalatról a részvénykibocsátáskor, azt követően pedig periodikus elemzések állnak a befektetők rendelkezésére. Az elemzéseket a jegyzési díjból fedezik.
 • az olasz Borsa Italiana januártól minden kis kapitalizációjú vállalatot arra kötelez, hogy saját maguk finanszírozzák a róluk készült elemzéseket


A cikk nem említi meg, de a hazai tőzsdének is van már ilyen programja, a múlt héten a Portfolio számolt be arról elsőként, hogy hamarosan elindul a BÉT programja, aminek keretében 10 hazai közepes kapitalizációjú vállalat esetében kezdi meg 4 befektetési szolgáltató az elemzési és az árjegyzési tevékenységet, amelyért a szolgáltatóknak a BÉT fizet. A befektetési szolgáltatók és az elemzett cégek a következők:
 • Concorde: Appeninn, CIG, Duna House,
 • OTP: PannErgy, Rába, Zwack
 • MKB: Alteo, Masterplast,
 • Wood: ANY Biztonsági Nyomda, Graphisoft Park

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
FELIRATKOZOM
Tematikus cikk

Jó üzemanyag kell a gondtalan téli autózáshoz (x)

Érdemes a szokásosnál is több gondot fordítani a minőségre. 

A munkaerő megtartása az új toborzás (x)

Interjú Mészáros Anitával, az Intrum Justitia HR vezetőjével. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium