Háborútól retteg a világ, néhány befektető pedig pezsgőt bont örömében

2017. április 21. 17:45    
nyomtatás
 
Miközben egyre több aggályos hang szól arról, hogy a harmadik világháború felé sodródik a világ, az Egyesült Államok pedig egyre durvább fegyvereket vet be a terrorizmus elleni harcban, a védelmi vállalatok részvényeinek tulajdonosai szépen meg tudják tömni a zsebüket.

Kereskedés Boeing-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Bár jellemzően az Egyesült Államok már évek, évtizedek óta felhalmozott fegyvereket és bombákat vet be, az újak beszerzése pedig egy hosszas és bürokratikus folyamat (tehát rövidtávon a hadviselés felhevült intenzitása vélhetően nem fog jelentős megrendelési volumennövekedéssel is járni), nem árt, ha tudja az ember, hogy melyek azok a védelmi (vagyis komolyabb fegyvereket, fegyverrendszereket gyártó) vállalatok, amelyek a legtöbb állami megrendelést kapják, illetve melyek most az elemzők kedvencei.

A Tomahawk cirkálórakétákat, amelyet Trump Szíriára lőtt ki április 6-án például a Raytheon Co. gyártja, a "minden bomba anyjaként" emlegetett Massive Ordinance Air Blast (MOAB) bombát, amit az Iszlám Állam afgán sejtjére dobtak le, pedig a Boeing állítja elő. A Boeing jelenleg a legnagyobb, 107 milliárd dolláros piaci kapitalizációjú védelmi vállalat, míg a Raytheon a negyedik, 45 milliárd dollárral.

Az S&P 1500 Composite Indexben 28 védelmi vállalat részvényei találhatók meg, idén eddig ezek a részvények átlagosan 7%-ot emelkedtek (ha azt számoljuk, hogy az osztalékot újra befektettük), Donald Trump megválasztása óta pedig 15%-ot kereshettek a vállalatok részvényesei.

Az idén eddig legjobban teljesítő védelmi vállalati részvény a Boeingé volt, amely idén eddig 13%-ot növekedett, ezt követte a General Dynamics 8%-kal, majd holtversenyben a Lockheed Martin és a Raytheon 7-7%-os növekedéssel.


Az elemzők a közelmúltban tapasztalható jó teljesítmény ellenére egyelőre nem várnak csodát az öt nagy védelmi vállalattól (a fentiek mellett a Northrop Grumman is ide tartozik), mindössze a General Dynamics és a Raytheon részvényei élvezik a MarketWatch által követett elemzők többségének a vételi ajánlatát. A legnagyobb egy részvényre jutó értékesítési bevételt egyébként évek óta a Lockheed Martin produkálja, ezt követi szorosan a Boeing és a Northrop Grumman.

Persze ha tovább eszkalálódik a számos kisebb konfliktus a világban és ne adj' Isten összeérnek ezek, vélhetően a védelmi vállalatok részvényei tovább emelkednek majd.

Háborútól retteg a világ, néhány befektető pedig pezsgőt bont örömében

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium