Előfizetői tartalom

Hisztérikus tőzsdei zuhanások - Mit mutat a múlt?

Portfolio
Valóságos pánikhangulat uralkodik mostanság a részvénypiacokon, ezt jól mutatja az is, hogy a múlt hét csütörtöki esés bekerült az S&P 500 eddigi legnagyobb egynapos zuhanásai közé. Az alábbiakban megvizsgáltuk, hogy a mindenkori 10 legnagyobb napi esés az S&P 500-ban vajon átmeneti hisztéria volt-e csupán, vagy esetleg egy közelgő trendváltás előjele. A 10 esetből 5 az előbbi feltételezést támasztja alá, a másik 5 viszont - mely 2008-hoz kapcsolódik - trendfordulót jelzett előre. Az utóbbi 5 eset annyiban eltér a többitől, hogy ekkor medve piac uralkodott, és annak is a vége felé jártunk. Az S&P 500 index a májusi lokális csúcshoz képest már 11%-ot esett, amennyiben pedig a lejtmenet tartósnak bizonyul, elérhetjük a 20%-os limitet is, ahonnan már hivatalosan is medve piacról beszélünk. Ha ez bekövetkezik, a múltbeli tapasztalatok alapján a befektetők hosszú ideig tartó lejtmenetre készülhetnek, a korábbi medve piacok átlagos hossza ugyanis 15 hónapot tesz ki.

Az elmúlt napokban a válságra emlékeztető pánik volt megfigyelhető a világ részvénypiacain: a tőke menekült a biztonságosnak hitt eszközökbe, a befektetők válogatás nélkül adták a részvényeket és a nyersanyagokat, a bankszektor pedig élen járt az esésben. A csütörtöki mélyrepülés a történelembe is beírta magát, mivel közte van a legnagyobb napi zuhanásoknak...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés