Komoly átalakulás előszobájában a BIF

2017. november 6. 17:43    
nyomtatás
 
A Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) közgyűlése augusztus 15-én döntött, arról, hogy szabályozott ingatlanbefektetési társasággá (SZIT) alakul. Ma újabb lépést tett efelé a társaság, a NAV a BIF-et szabályozott ingatlanbefektetési elővállalkozásként nyilvántartásba vette, ez gyakorlatilag a SZIT előszobája.

Kereskedés Appeninn-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Módosult a jogszabály, nálunk is jöhetnek a SZIT-ek


A szabályozott ingatlanbefektetési társaságokról szóló törvényt 2011-ben hirdették ki, a Nyugat-Európában népszerű cégforma (Real Estate Investment Trust, REIT) bevezetésével az volt a cél, hogy tőke áramoljon az ingatlanszektorba, ezt a célt pedig különböző adóelőnyökkel érte volna el a szabályozó. A 2011-es, eredeti szabályozás azonban szigorú feltételeket szabott a SZIT-ek működésének, ezért 2017-ig egy ilyen társaság sem jött létre, amit a szakma szereplői részben azzal magyaráztak, hogy a feltételrendszernek (az induló tőke legalább 10 milliárd forint legyen, a társaság számviteli beszámolójában kimutatott hitelek nem haladhatják meg a SZIT portfóliójában lévő ingatlanok értékének 70 százalékát, az osztalékot a számviteli beszámoló jóváhagyását követő 15 napon belül ki kell fizetni) nehéz megfelelni, a szakma ezért az elmúlt években a szabályozás felülvizsgálatát, a magyarországi ingatlancégek működési sajátosságaihoz való igazítását szorgalmazta. Erre idén került sor, az Országgyűlés június 13-án szavazta meg azt a törvénymódosítást, amely kedvezőbb szabályrendszert szab a SZIT-té alakuló társaságok számára, a jogszabállyal a jogalkotó több ponton egyértelművé tette a SZIT-ek létesítésére és működésére vonatkozó jogszabályi követelményeket, ezzel könnyítve meg a kedvezményes adózási státusz eléréséhez szükséges feltételek teljesítését és fenntartását.

Az idei jogszabálymódosítás nem változtatott a SZIT-ekre vonatkozó kedvező adózási szabályokon, ezek a társaságok a 2011-es szabályozásban lefektetett módon mentesülnek a társasági adó és a helyi iparűzési adó megfizetése alól, ráadásul a SZIT-eknek csupán 2 százalékos ingatlanszerzési illetéket kell fizetniük, ha pedig az ingatlanokat kapcsolt felektől szerzik, akkor illetékmentesség is megilleti őket, és nem módosult az a szabály sem, hogy a SZIT-eknek az osztalékként kifizethető eredmény legalább 90 százalékát elérő mértékű osztalékot kell fizetniük. A jogalkotó azonban több ponton is könnyített a SZIT-ekkel kapcsolatos szabályokon, így például az induló tőke összege 5 milliárd forintra csökkent (a konszolidált mérleg alapján kell számítani), de változott a közkézhányad részesedési korlátra vonatkozó szabály is, a kizárólag szabályozott piacra bevezetett részvénnyel rendelkező vállalatok esetében ugyanis elégséges, ha a jegyzet tőke névértékéhez viszonyítva legalább 25 százalékot tesz ki a névérték maximum 5 százalékát tulajdonló kisrészvényesek részvényeinek az aránya, de a módosított jogszabály dolgozói részvények kibocsátását is lehetővé teszi, és nincs már korlátozás a SZIT-részvények névértékének minimumára vonatkozóan sem. Fontos változás az is, hogy nincs már szakirányhoz kötve az, hogy milyen képzettséggel kell rendelkezniük a szabályozott ingatlanbefektetési társaságoknál dolgozó vezető állású személyeknek.


A BIF is SZIT-té alakul


A SZIT-ekkel kapcsolatos törvénymódosítást június 13-án szavazta meg az Országgyűlés, egy hónappal később, július 13-án a BIF közgyűlési meghívójából pedig az is kiderült, hogy az ingatlancég is SZIT-té alakulna, az augusztus 15-i közgyűlés napirendi pontjai között ugyanis az is szerepelt, hogy a részvényesek dönthetnek a szabályozott ingatlanbefektetési társaságként történő nyilvántartásba vételi eljárás megindításáról és az ahhoz kapcsolódó alapszabály-módosításról. Ezzel a Graphisoft Park után Magyarországon másodikként a BIF is jelezte, hogy szeretnék, ha nyilvántartásba vennék őket SZIT-ként. A rendkívüli közgyűlést augusztus 15-én tartották meg, ott a közgyűlés szótöbbséggel jóváhagyta, hogy a társaság indítsa meg a szabályozott ingatlanbefektetési társaságként történő nyilvántartásba vételi eljárást. Ma a BIF bejelentette, hogy a Nemzeti Adó és Vámhivatal a társaságot szabályozott ingatlanbefektetési elővállalkozásként ma nyilvántartásba vette. A vonatkozó jogszabály alapján a szabályozott ingatlanbefektetési elővállalkozásnak 2018. december 31-ig kell megfelelnie a szabályozott ingatlanbefektetési társaságokra vonatkozó valamennyi feltételnek.

Mi az a SZIE?


A szabályozott ingatlanbefektetési elővállalkozás (SZIE) lényegében a SZIT előszobája, olyan társaság, amely még nem felel meg a SZIT-re vonatkozó összes feltételnek, de vállalja azok teljesítését és a SZIT státusz megszerzését.

A SZIE státusz megszerzésének főbb feltételei:
  • kizárólag meghatározott, ingatlannal kapcsolatos tevékenységet végezhet (saját tulajdonú ingatlan adásvétele/bérbeadása/üzemeltetése, ingatlankezelés, építményüzemeltetés, vagyonkezelés),
  • nem állt és nem áll végelszámolás, csődeljárás vagy a bíróság által jogerősen elrendelt felszámolás hatálya alatt;
  • legalább eredményének 90%-át elérő mértékű osztalékot fizet, vagy ha szabad pénzeszközeinek összege ennél kevesebb, akkor a szabad pénzeszközök összegének legalább 90%-át, amennyiben a kifizetést pénzügyi intézménnyel kötött hitelszerződés nem korlátozza,
  • projekttársaságain (leányvállalatain), más szabályozott ingatlanbefektetési társaságon (maximum 10% részesedés), valamint épületépítési projekt szervezésével foglalkozó gazdasági társaságon kívül más gazdasági társaságban nem rendelkezik részesedéssel,
  • a társaságban együttesen közvetlenül az összes szavazati jog legfeljebb 10%-át gyakorolják biztosítók és hitelintézetek.Jönnek mások is


Graphisoft Park
A Graphisoft Park a magyarországi szabályozás bevezetésétől kezdve vizsgálta a SZIT-té alakulás lehetőségét, azonban a 2011-es törvény a 2017. júniusi módosításáig több olyan megkötést és feltételt is tartalmazott, amely a Graphisoft Park számára nem volt teljesíthető, vállalható. Az idén júniusi törvénymódosításban meghatározott követelményeknek azonban már meg tudott felelni a társaság, a július 14-én megtartott közgyűlés pedig megszavazta a Graphisoft Park SZIT-té történő alakulását és az alapszabály ehhez szükséges módosítását.

A SZIT-té történő alakulás két lépcsőben valósul meg:
  • A SZIE státusz megszerzéséhez szükséges feltételeket a társaság már teljesítette, ennek alapján az adóhatóság a Graphisoft Parkot 2017. július 31-ével szabályozott ingatlanbefektetési elővállalkozásként nyilvántartásba vette, a jogszabályban meghatározott kedvező adózási feltételek a vállalatot a SZIE-ként történő nyilvántartásba vételtől kezdődően megilletik.
  • A SZIT státusz megszerzésér a jogszabályban meghatározott összes feltétel teljesítését követően, legkésőbb 2018. végéig kerül sor.


Appeninn
Az Appeninn már idén februárban jelezte, hogy amennyiben a SZIT-ekről szóló jogszabály módosul, a vállalat átalakulna SZIT-té, azóta azonban fontos változások történtek a cég tulajdonosi struktúrájában, a Konzum és a Konzum PE Magántőkealap ugyanis augusztus végén 49 százalékos tulajdonrészt szerzett az Appeninnben, a cél azonban nem változott, a Konzum bejelentette, szabályozott ingatlanbefektetési társasággá (SZIT) akarják alakítani az Appeninnt, erre pedig akár még idén sor kerülhet.

Jó hír a részvényeseknek


A hír a BIF részvényesei szempontjából egyértelműen pozitív, hiszen a SZIT-té alakulás magas osztalékkifizetési hányadot jelent, a magas osztalékhozamot nyújtó részvények vonzó alternatívát jelentenek a befektetőknek az alapvetően alacsony kamatokkal jellemezhető befektetési környezetben. A befektetők szemszögéből nézve a SZIT-ek izgalmas befektetési alternatívát kínálhatnak Magyarországon, melyhez az ingatlanpiac folyamatos növekedése jó alapot teremt. Az alacsony hozamkörnyezet kedvez az új, kicsit kockázatosabb, de magasabb hozammal kecsegtető befektetési formák elterjedésének, a kötelező osztalékfizetés rendszeres cash-flowt, megfelelő tőzsdei forgalom pedig folyamatos likviditást biztosíthat a befektetők számára.

Őrület a tőzsdén


Az elmúlt hónapokban elképesztő mértékben emelkedett a hazai kispapírok árfolyama, ezen belül is nagy emelkedésen van túl az ingatlancégek árfolyama is, amit az általános jó hangulaton túl az is hajt, hogy a BIF-en kívül a Graphisoft Park és az Appeninn is szabályozott ingatlanbefektetési társasággá alakulna át, a kedvező adózási szabályok miatt megemelkedő vállalati eredmény, és az ez alapján várhatóan megugró osztalék pedig megmozgatta a befektetők fantáziáját, idén a BIF több mint 133, a Graphisoft Park 26, az Appeninn pedig 343 százalékot emelkedett.

Komoly átalakulás előszobájában a BIF


Címlapkép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
FELIRATKOZOM
Tematikus cikk

Budapesti ingatlankörkép (x)

Továbbra is megéri új építésű ingatlanba fektetni. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium