Előfizetői tartalom

Megdöbbentő lépés - Mire kell a méregpirula?

Kökösy Gábor
A Graphisoft Park menedzsmentje első ránézésre igencsak furcsa lépésre készül: amennyiben a közgyűlés is rábólint, a vállalat a vezetői részére olyan részvényeket bocsáthat ki, amelyek ötszörös szavazatot biztosítanak. A hivatalos indoklás szerint erre azért van szükség, mert ezzel esetleges ellenséges felvásárlásokat védhet ki a vállalat vezetése, a piacon azonban összeesküvés-elméletek terjednek, sokan pedig attól tartanak, hogy a Vezetői Részvény Program méregpirula lesz a Park befektetési sztoriban, elijeszti azokat a potenciális külső befektetőket, akik a mostaninál jóval magasabb árat is adnának a vállalat részvényeiért, ezáltal összességében rombolja a részvényesi értéket. A menedzsment viszont úgy véli, hogy ettől a lépéstől még transzparensebb lesz a vállalat és pozitívan hat a részvényesi értékre.

A Graphisoft Park közgyűlési előterjesztéseinek hetedik pontján több befektetőnek is megakadhatott a szeme, eszerint ugyanis az idei közgyűlés arra adhat felhatalmazást, hogy az igazgatótanács által előterjesztett Vezetői Részvény Programot (VRP) indítson a vállalat. Mi az a VRP? Az alaptőke emelés célja dolgozói részvény kibocsátása, oly módon, hogy legfeljebb 600...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés