szerző

Új gazdasági nagyhatalom születik egy digitális ugrással

2017. december 7. 14:55    
nyomtatás
 
India, a világ második legnépesebb országa a maga 1,3 milliárd állampolgárával lehet a következő 10 év egyik új globális világgazdasági motorja, és ebben nagy szerepet fog játszani az ország adórendszerének és fizetési rendszerének digitalizációja - vélik a Morgan Stanley elemzői. 2027-re a harmadik legnagyobb gazdaság lehet az 5. legnagyobb részvénypiaccal.


India egy középkori és túlbonyolított adózási rendszerről új, központosított, digitális adózási rendszerre áll át, amely a legnagyobb reformnak számít 1990 óta. Az áfarendszer teljes átalakításáról még tavaly augusztusban írtunk részletesen, amikor az elvi döntés megszületett. India végre egységes gazdasági piaccá válhat és megszűnhet a szövetségi és állami adók szövevényes hálója. Egyes várakozások szerint az áfareform éves szinten akár 1-2 százalékponttal is megemelheti az indiai gazdaság kibocsátását, és jelentősen javíthatja fiskális egyensúlyát az adóbeszedés hatékonyságjavulásán keresztül.

Mindemellett azonban India egy másik, az adóbeszedést és a transzparenciát javító kulcsfontosságú területen is újít: a bankrendszert és a fizetési rendszert átalakító fintech forradalom zajlik az országban. A még készpénz dominálta gazdaság szédületes ütemben áll át az új elektronikus fizetési módokra, ráadásul a tradicionális banki infrastruktúra hiánya miatt ezt egy technológiai ugrással tehetik meg.

Biometrikus azonosítás és bankszámlák


India digitális fejlődése 2010-ben kezdődött el, amikor egy nagy központi program keretében (Aadhaar) minden indiai állampolgár egy 12 számjegyből álló azonosítót kapott, melyet íriszolvasóval vagy ujjlenyomat-olvasóval használhatnak azonosításra. A projekt lassan végéhez ér, mivel már majdnem mindenki rendelkezik ezzel a digitális kormányzati azonosítóval.

Ez a projekt tette lehetővé, hogy a következő fázisban minden indiai háztartásban legalább egy bankszámlát nyissanak - méghozzá kötelezően. A 2014-ben elindított újabb programban 285 millió bankszámlát nyitottak, a program előtt becslések szerint a népesség 35 százalékának nem volt hozzáférése a pénzügyi rendszerhez.

Készpénz vs. elektronikus fizetés


Egy nemrégiben készült felmérés szerint a fizetési tranzakciók 59 százaléka még készpénzben zajlott náluk, ez azonban gyorsan megváltozhat. Az indiaiak mintegy harmada, 430 millió ember rendelkezik nethozzáféréssel, és 800 millió embernek van mobilja. Becslések szerint 10 év alatt duplázódik azok száma, akik netkapcsolattal rendelkeznek, a kormányzat pedig komoly célt tűzött ki maga elé:

2026-ra szeretnék hatszorosára növelni az elektronikus fizetések számát.

Az éves lakossági fogyasztás arányában 8 százalékra tehető jelenleg a elektronikus fizetések aránya, vagyis jóval alacsonyabb, mint más hasonló fejlődő országokban (Brazíliában 30%, Dél Afrikában 27%, Oroszországban 16%). Magyarországon 2016-ban 20 százalék körül alakult a bankkártyás fizetések aránya a teljes lakossági fogyasztáson belül.

A Morgan Stanley számításai szerint 2027-re az indiai GDP 20 százalékára, a lakossági fogyasztáson belül 36 százalékra nőhet az elektronikus tranzakciók aránya.


Új gazdasági nagyhatalom születik egy digitális ugrással


A két legnagyobb kártyatársaság egyértelműen forgalomnövekedésre számíthat az országban, azonban már most látszik, hogy három alternatív fizetési forma is hatalmas növekedés előtt áll, melyek 2027-re a Morgan Stanley becslése szerint az elektronikus fizetések kétharmadát adhatják.

Az elektronikus fizetési piacból egyelőre kisebb részt hasít ki a még csak 3 éve működő azonnali átutalási rendszerre (UPI - Unified Payment Interface) épülő mobilfizetési megoldások összessége, de 2017-ben már 4 százalékos részesedéssel rendelkezett a helyi kártyatársaság, a Rupay, illetve 7 százalékkal a különféle mobiltárcák.

Új gazdasági nagyhatalom születik egy digitális ugrássalMindezek hatására 2018-tól látható jelei lesznek a fejlődésnek, és India a jelenlegi hetedik legnagyobb gazdaságból 2027-re a harmadik legnagyobbá válhat, mintegy 6 ezer milliárd dolláros éves kibocsátással. A jelenleg 10. legnagyobbnak számító részvénypiaca pedig 5. helyre ugorhat, elsősorban a pénzintézeti és a ciklikus fogyasztási javakat forgalmazó vagy előállító cégek értéke emelkedhet nagyot. A Morgan Stanley szerint akár az is elképzelhető, hogy az indiai részvénypiac éves átlagos növekedése eléri a 24 százalékot.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Jó üzemanyag kell a gondtalan téli autózáshoz (x)

Érdemes a szokásosnál is több gondot fordítani a minőségre. 

A munkaerő megtartása az új toborzás (x)

Interjú Mészáros Anitával, az Intrum Justitia HR vezetőjével. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium