Megrengetheti a dollárt, amire Kína és Szaúd-Arábia készül

2017. október 12. 09:13    
nyomtatás
 
Kína és Szaúd-Arábia hamarosan áttérhet a jüanalapú elszámolásra a kétoldalú olajkereskedelemben; amennyiben pedig Szaúd-Arábia kötélnek áll, az egész olajpiac követné a lépést, ami gyakorlatilag megfosztaná a dollárt a világ tartalékdevizája szerepétől.

Az olajpiac kilátásairól is szó lesz a Portfolio Energy Investment Forum 2017 konferencián. Még nem késő regisztrálni.A jüanalapú elszámolásra való áttérés céljával Kína az elmúlt években egyebek mellett az olajvásárlások korlátozásával igyekezett nyomás alá helyezni Szaúd-Arábiát, ami érzékenyen is érintette az OPEC vezetőjét. Szaúd-Arábia pedig vélhetőleg nem fog ellenállni a kínai nyomásnak, és hamarosan el fogja fogadni a dolláralapú elszámolásról a jüanalapú árazásra történő áttérést az olajkereskedelemben - mondta Carl Weinberg, a High Frequency Economics vezető elemzője a CNBC-nek.

Szaúd-Arábia 1974 óta olajexportja csaknem egészét dollár elszámolással bonyolítja, miután erről megállapodást kötött az Egyesült Államokkal. Kína azonban már elkezdte átvenni a globális olajpiaci dominanciát az Egyesült Államoktól, miután immár egyértelműen az ázsiai óriás a világ legnagyobb olajimportőre, hamarosan, egy-két éven belül pedig a Föld legnagyobb fogyasztójává fog válni. Kína olajpiaci szerepének erősödésével párhuzamosan pedig érthető módon egyre kevésbé érzi kényelmesnek a dolláralapú elszámolást. Az olajbevételeknek még mindig nagy mértékben kiszolgáltatott Szaúd-Arábia pedig nem teheti meg, hogy figyelmen kívül hagyja ezt.

Az elmúlt években számos ország kritizálta a dollár elsőszámú tartalékdeviza szerepét, és igyekezett lépéseket is tenni a dollár lecserélése érdekében. Oroszország és Kína már régebb óta igyekszik dollármentesen kereskedni az energiahordozóval, ezzel párhuzamosan pedig jelentős erőfeszítéseket tenni fizikai aranytartalékaik növelésére, a "dollár utáni" időkre készülve.

A dollár "lecserélése" az olajpiaci tranzakciókban egyebek mellett az amerikai értékpapírpiaci kereslet gyengülését, ezzel párhuzamosan a kínai eszközök, áruk és szolgáltatások iránti kereslet élénkülését okozhatja, ami nyilvánvaló növekedési pluszt jelentene Kínának. Ezt pedig érthető módon Peking nem kívánja kihasználatlanul hagyni.

Címlapkép: shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium