Előfizetői tartalom

Menekülnek a befektetők - Mennyire féljünk Ukrajna miatt?

Portfolio
A hétvégén az orosz parlament engedélyezte katonai erő alkalmazását Ukrajna területén, erre válaszként riadókészültségbe helyezték az ukrán haderőt. A helyzet egyre durvább, sokan attól tartanak, újabb hidegháborús időszak köszönthet be a keleti szomszédunknál kialakult krízishelyzet miatt. Ma reggel a befektetők azonnal reagáltak, esnek a tőzsdék, gyengülnek a feltörekvő országok devizái, a befektetők igyekeznek fedezékbe vonulni. Az alábbiakban összefoglaltuk Ukrajna gazdasági és energetikai szerepét, és a fontosabb piaci hatásokat.

Mennyire fontos Ukrajna? Az ukrán gazdaság világgazdasági súlya nagyon kicsi, mindössze 0,2 százalékot tesz ki a világ GDP-jéből. Ez alapján még az EU kis periféria országainál (Portugália, Görögország, Írország) is kisebb. Ráadásul a gazdaság kevésbé nyitott, még a német és lengyel külgazdasági kapcsolatok sem igazán erősek. A magyar importban 1,6, a kivitelben...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés