Előfizetői tartalom

Állami agrárbank kell Magyarországnak?

A kormány újabb négy évének feladata egy erős takarékszövetkezeti-népbanki hálózat, illetve állami befolyás alatt is álló agrár- és zöldbanki hálózat létrehozása - jelentette be Lázár János a napokban. A gondolat nem új, azt azonban továbbra is homály fedi, milyen hozzáadott értéke lenne egy agrárbanknak az agrárfinanszírozásban, amely ma Magyarországon a vállalati hitelezés egyik legjobban működő szegmense. Összegyűjtöttük, mit tudunk eddig a témában a kormánypárti politikusoktól és a statisztikákból.

Miért fontos az agrárium a bankoknak? GDP: bár Magyarország GDP-jének kevesebb, mint 5%-át adja a mezőgazdaság, a tavalyi 1,1%-os GDP-növekedésben 0,9% a mezőgazdaság növekedésének volt köszönhető, nélküle tehát majdnem stagnált volna a magyar gazdaság.Hitelállomány: a mezőgazdaság a magyar bankoknak közvetlenül is fontos: a szektorban működő cégek a vállalati hitelállomány...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés