Előfizetői tartalom

Bedőlő hitelek: mit mutat a számkavalkád?

Portfolio
Több különböző hitel-késedelmességi statisztika is napvilágot látott az elmúlt napokban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) jóvoltából a magyar pénzügyi szektorra vonatkozóan. A statisztikák eltérő paraméterei miatt nem automatikus ezek összehasonlítása, mégis megpróbáljuk a fontosabb adatokat az alábbiakban összesíteni. Fő üzenetük az lehet, hogy a bankok céltartalékolási kényszere a rossz hitelek képződésének lassulása miatt enyhülőben van, ám számos körülmény miatt a késedelembe eső hitelek arányának növekedése a közeljövőben sem áll meg.

A bankszektor 90 napon túli késedelembe esett hiteleinek aránya (NPL-ráta) Az MNB stabilitási jelentése szerint a hazai bankszektorban mind a lakossági, mind a vállalati hitelportfólió minősége tovább romlott a harmadik negyedévben, így a 90 napon túli késedelemben lévő hitelek állományi aránya mára meghaladta a 10,5 százalékot, ugyanez az arány a vállalatoknál 12,7 százalék.A...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés