Előfizetői tartalom

Ennyit ért a végtörlesztés: 2008 októberét írjuk

Portfolio
Szinte teljesen leállt a normál lakossági hitezés az elmúlt hónapokban Magyarországon, hisz a bankokat a végtörlesztés és a végtörlesztési célú hitelezés foglalta le. Februárban már csillapodott a dömping, a hitelezés azonban még nem tért vissza a rendes kerékvágásba. A végtörlesztés mérlege viszont már megvonható: a lakosság deviza jelzáloghiteleinek állománya a szeptember végi 5303 milliárd forintról 25%-kal 3974 milliárd forintra csökkent február végére. Ez utóbbi közel akkora szám, mint a 2008. októberi érték, vagyis a végtörlesztés csak az azóta végbement forintgyengülés hatásait tüntette el. Ami pedig a lakosság betétállományát illeti, februárban még mindig csökkent, bár közel sem olyan mértékben, mint amekkora betétkivonást január hónapban láthattunk.

Lakossági hitelek Közzétette februárra vonatkozó hitelezési statisztikáit a Magyar Nemzeti Bank. Ezek alapján a múlt hónapban 183,6 milliárd forint összegben nettó hiteltörlesztő volt a lakosság, vagyis ennyivel több hitelt törlesztett, mint amennyit felvett. Ez szinte kizárólag a végtörlesztésnek köszönhető, ugyanis a devizahitelek állománya (tranzakciós alapon) 266,5...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés