Előfizetői tartalom

Hozzányúl az EU a betétekhez - Megállapodtak a bankszanálásáról

Portfolio
Fontos megállapodás született csütörtökön a kialakulóban lévő európai bankunió második lépcsőjével, a bankszanálási mechanizmussal kapcsolatban. Az egyezség értelmében a 100 ezer eurónál nagyobb bankbetéttel rendelkezőknek és a kötvénybefektetőknek is részt kell vállalniuk a bajba kerülő bankok megmentésében. Az Európai Parlament jóváhagyására váró szabályozás 2018-tól lépne életbe, és a banki kötelezettségek 8%-a erejéig terjedne.

Hétórás tárgyalás után a 27 tagállam vezetői összeállították azt a tervezetet, amely alapján a részvényesek mellett a kötvényesek és a 100 ezer euró feletti bankbetéttel rendelkezők is részt kell, hogy vállaljanak az esetlegesen bajba kerülő bankok megmentésében. A szaknyelvben "bail-in"-nek nevezett metódust üdvözölte az Eurócsoport vezetője, a holland Jeroen Dijsselbloem....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés