Előfizetői tartalom

Itt a devizahiteles csomag: 900 milliárdos teherkönnyítés jön

Portfolio
30-35%-kal kisebb havi terhet tesz lehetővé a devizahitelesek számára a kormány és a Bankszövetség megállapodása, a rögzített árfolyam feletti rész kétharmadát Matolcsy szerint a bankok, harmadát az állam viseli. A teljes csomag előbbinek 600, utóbbinak 300 milliárd forintos terhet jelent öt év alatt, de ennyi teher lekerül a devizahitelesek válláról - jelentette be ma Matolcsy György. 2013-tól a bankadó felére csökken. Gyuris Dániel, a Bankszövetség alelnöke a sajtótájékoztatót követően a Portfolio.hu-nak pontosított: nem a rögzített árfolyam fölötti teljes összeget vállalják át a bankok és az állam, hanem csak az efölötti kamattartozás alapján halmozódó összeget. Ez utóbbit fele-fele arányban vállalja át az állam és a bankszektor, az 1/3-2/3 arány a teljes csomagra vonatkozik.

A végtörlesztésről és a növekedés pénzügyi feltételeinek megteremtéséről is szó esett a bankok és a kormány közötti tárgyalásokon - mondta Giró-Szász András kormányszóvivő, bejelentve: megszületett az egyezség. Ezt követően a felek (a Bankszövetség részéről Patai Mihály elnök és Gyuris Dániel alelnök, a Nemzetgazdasági Minisztérium részéről Matolcsy György...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés