Előfizetői tartalom

Magyarország az utolsó: óriási forráskivonás zajlik a bankszektorból

Portfolio
Korlátozott mértékű maradt a banki tőkekivonás a kelet-közép-európai régió országaiban, az osztrák, német és olasz bankok Magyarországot leszámítva viszonylag stabil szinten tartották a hitelezést - állapítja meg az Erste Group "Élet a tőkekivonások árnyékában" című elemzése. Magyarország ugyanakkor kilóg a mezőnyből: hazánk egymaga felel a régióban történt tőkekivonás 40 százalékáért. Éves összehasonlításban a világ bankszektora mintegy 18 milliárd dollárral, vagyis a magyar GDP 14,2 százalékával csökkentette külső pozícióját Magyarországgal szemben, amely érték nagyon közel jár a Spanyolország által elszenvedett 14,3 százalékos mértékhez.

Megjegyzés: tőkekivonás alatt itt a más, bankszektort elemző tanulmányokban általában forráskivonásnak (finanszírozás-szűkítésnek) nevezett jelenséget kell érteni. Ez nem azonos a leánybankok tőkeellátottságának változásával, hiszen ezek (tőkeemelések formájában az elmúlt években) egyértelműen pénzbeáramlással jártak a magyar bankszektor számára, és az anyabankok...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés