Előfizetői tartalom

Tovább lobog a görögtűz - Nagyító alatt a PIIGS-országok

Gayer Attila, CFA
Jóideje az eurózóna adósságválságtól hangos a világ, ennek nyomán összefoglaltuk a periférikus országok válságkezelésének fontosabb mozzanatait, a térség makrogazdasági kilátásait, valamint a PIIGS-részvénypiacok teljesítményét és értékeltségét. Vizsgálódásaink azt mutatják, hogy továbbra is túlnyomó többségben vannak a lefelé mutató kockázatok, amit jól jelez a CDS-felárak töretlen emelkedése és az állampapírpiacok diszfunkcionális működése is. A magas kockázati faktorok miatt a befektetőknek továbbra is inkább kerülni érdemes ezeket a piacokat, bár rövid távon akár egy jelentősebb hozamkorrekció is benne van a levegőben (ha az adósságfélelmek átmenetileg enyhülnek). A strukturális problémák viszont még hosszú ideig rányomhatják a bélyegüket a térség megítélésére és így a pénzügyi eszközök árfolyamára is.

Makrofolyamatok a PIIGS-országokban. Az eurózóna perifériájához sorolt öt ország (Görögország, Írország, Portugália, Spanyolország, Olaszország, köznapi nevén PIIGS-országok) makrogazdasági kilátásai kapcsán túlsúlyban vannak a lefelé mutató gazdasági növekedési kockázatok, ami elsősorban a továbbra is szigorú, illetve szigorodó költségvetési politikával, a gyenge...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés