szerző

Trump bukása fenyeget, beleremegett a világ

2017. május 18. 08:30    
nyomtatás
 
Trump elnökségét folyamatos botrányok kísérik, az elmúlt napokban azonban felgyorsultak az események, napokon belül több olyan információ is napvilágot látott, amelyek akár egyenként is alkalmasak arra, hogy Donald Trump bukását okozzák. Erre már a tőzsdék is reagáltak, rég nem látott esést hoztak a legfrissebb botrányok.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

Impeachment


Donald Trump elnökségét a tavaly novemberi megválasztása óta botrányok kísérik, az elmúlt napokban azonban több olyan esemény is történt, amelyek sokak szerint akár külön-külön is alkalmasak arra, hogy az amerikai elnök bukásához vezessenek:
  • Donald Trump múlt héten menesztette az FBI vezetőjét, James Comey-t, sokak szerint azért, mert túlságosan messze ment Trump és stábja, valamint Oroszország kapcsolatának vizsgálatában.
  • Közben a The New York Times információi szerint Donald Trump amerikai elnök még februárban azt kérte az FBI akkori igazgatójától, James Comey-tól, hogy állítsa le a volt nemzetbiztonsági tanácsadója, Michael Flynn ellen zajló vizsgálatot.
  • A legfrissebb botrány pedig az, hogy szintén a The New York Times szerint Donald Trump stábja - a Fehér Ház korábbi állításával ellentétben - mégis tudott arról, hogy Michael Flynn, az elnök lemondatott nemzetbiztonsági tanácsadója a törökök lobbistája volt.


Ezek azok az aktuális botrányok, amik miatt elindulhat az impeachment, vagyis egy olyan eljárás, amelyet a képviselőházban és a szenátusban folytatnak le akár a hivatalban lévő amerikai elnökkel szemben is, és amennyiben bűnösnek találják az amerikai elnököt, akkor megfoszthatják hivatalától.

Hogy odáig eljusson a folyamat, annak nagyon kicsi a valószínűsége, ráadásul eddig az amerikai történelem során csupán két hivatalban lévő elnök ellen indult ilyen eljárás,
  • 1868-ban Andrew Johnson ellen, azután, hogy menesztette hadügyminiszterét
  • 1998-ban Bill Clintonnal szemben, aki hazudott a Monica Lewinsky-vel folytatott kapcsolatáról.


Az impeachment lefolytatását követően azonban mindkét elnököt felmentették, és mindketten hivatalában maradtak. Sokat emlegetik Trumpal kapcsolatban Richard Nixont, aki a Watergate-botrányba bukott bele, az ő esete azért más, mint Johnsoné és Clintoné, mert Nixon lemondott, mielőtt elindult volna az impeachment folyamata.

Az impeachment a képviselőház kezdeményezésére indul, a tárgyalást azonban már a szenátus folytatja le, végül a szenátus kétharmados többséggel dönt arról, hogy bűnösnek találják-e az elnököt.

Zuhannak a tőzsdék


1969 óta nem történt olyan a világ egyik leginkább figyelt részvényindexében, mint az elmúlt napokban, hiszen 15 egymást követő napon nem mozdult el 0,5 százaléknál nagyobb mértékben az S&P 500. Tegnap viszont nagyot esett a benchmark, az 1,8 százalékos eséshez hasonló tavaly október óta csak egyszer fordult elő. A Trump-botrány globális eladási hullámot indított el, a Dow Jones és az S&P 500 1,8-1,8 százalékot esett, a Nasdaq 2,6 százalékot veszített az értékéből, a német DAX közel 1,4, a francia CAC 1,6, az olasz MIB 2,3 százalékkal került lejjebb. A magyar piac tegnap kilógott a sorból, az OTP szárnyalása (+2,9%) miatt a BUX index emelkedni tudott.

Trump bukása fenyeget, beleremegett a világMegugrott a VIX


Többször írtunk már róla, hogy a félelemindexnek is nevezett VIX index historikusan alacsony szintre esett, a részvényindexek monoton emelkedése mellett a volatilitásindex egyre lejjebb csorgott, néhány napja már több évtizedes mélyponton állt a VIX, várható volt, hogy előbb-utóbb lesz egy felpattanás, ez tegnap be is következett. A félelemindex 46 (!) százalékot ugrott tegnap, 10,65 pontról 15,59-re emelkedett az értéke. A volatilitás egyébként rendkívül alacsony volt az elmúlt hónapokban az amerikai tőzsdéken, az S&P 500-ban is régen láttunk akkora esést, mint a tegnapi, közel 1,8 százalékos, tavaly október óta ugyanis csupán egy alkalommal volt 1 százaléknál nagyobb esés az S&P 500-ban.

Trump bukása fenyeget, beleremegett a világMi lesz az amerikai kamatemeléssel?


A befektetők azt árazzák, hogy idén már csak egy kamatemelést hajt végre idén a Fed, erre júniusban kerülhet sor, a Trump-botrány és a tegnapi nagy tőzsdei zuhanás után azonban ennek a valószínűsége jelentősen csökkent az elmúlt napokban, tegnap reggel már csak 68 százalékon állt egy 25 bázispontos kamatemelés valószínűsége, ma reggel pedig 60 százalékra esett a valószínűség.

Gyengült a dollár


A Donald Trump körüli botrányok veszélybe sodorták az adócsökkentési és egyéb intézkedéseinek végrehajthatóságát, a dollár azért gyengült, mert az adócsökkentés növekedés- és inflációfelpörgető hatása intenzív kamatemelést váltott volna ki a Fedtől, de mindez most szertefoszlani látszik, a piac már csak egyetlen idei kamatemelést áraz, de annak a valószínűsége is jelentősen csökkent.

Mindenre lehet fogadni


Közben a fogadóirodák ingerküszöbét is elérték a Trump-botrnyok, a PaddyPower például 2 az 1-hez adja annak az esélyét, hogy elnöksége alatt eltávolítják hivatalából. Egyéb fogadási lehetőségek és odds-ok:
  • az FBI megállapítja, hogy Trump összejátszott az oroszokkal: 5 a 4-hez
  • Trump lemond: 15 a 8-hoz
  • Trump elnöksége 2017-ben véget ér: 2 az 1-hez

Trump bukása fenyeget, beleremegett a világ

Forrás: PaddyPower
Címlapkép forrása: AFP

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium