Előfizetői tartalom

Tudna hitelezni a magyar bankszektor, de nem hagyják

Portfolio
Jövőre sem vár hitelezési fordulatot a hitelezésben az MNB ma közzétett pénzügyi stabilitási jelentése. A jegybank szakértői szerint a vállalati hitelezésben a kínálati, a lakosságiban a keresleti tényezők dominálnak, amelyek egyaránt kedvezőtlenek. A bankszektor jövedelmezősége a hitelportfólió romlása és a magas adóterhelés miatt tovább romlik, a külföldi forráskivonás gyorsulhat, a szektor működése a GDP-re prociklikusan hat. A bankszektor a terhekre a kamatmarzs (főleg a deviza jelzáloghiteleknél) tágításával reagál. A likviditási és a tőke stresszteszten a negatív hatások ellenére jól vizsgázott a magyar bankszektor. A piac által várt 40-50%-kal szemben jelenleg 70%-os részvételi aránnyal számol az árfolyamgát konstrukcióban a jegybank.

Számos külső és belső veszélyfaktor nehezíti a bankszektor működését a stabilitási jelentés szerint: 1. az eurózóna adósságválságának elhúzódása 2. a magyar gazdaság növekedési kilátásai tovább romlanak 3. a külföldi források kiáramlása gyorsulhat, a nettó swapállomány magas 4. tovább romlik a hitelportfólió, és fennáll a veszélye, hogy elégtelen ehhez...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés