Előfizetői tartalom

Újra terjed a holland kór

Kökösy Gábor
Első ránézésre egy országban felfedezett nyersanyagkincs áldás. Azonban nincs ez mindig így, hiszen több olyan példát is ismerünk, amikor a holland kórként elhíresült közgazdasági jelenség felütötte valahol a fejét és az újonnan felfedezett nyersanyagvagyon egész iparágakat döntött be. A legújabb veszélyeztetett ország Izrael, melyet a gázkincse tehet tönkre.

Hollandia majdnem belerokkant a nyersanyagátokba Ötvenöt évvel ezelőtt óriási, mai értéken 200 milliárd euró értékű gázkészleteket fedezetek fel Hollandia alatt, melyre akkor mindenki áldásként tekintett. Az első kút földjének gazdáját nem érte akkora szerencse, mint az Amerikában történhetett volna, mivel egy a napóleoni időkből (1810) fennmaradt törvény alapján...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés