Vérengzés a kriptopénzeknél

2017. szeptember 14. 17:15    
nyomtatás
 
Múlt héten igazi vérengzés kezdődött a kriptopénzek piacán, miután a kínai jegybank bejelentette, hogy azonnali hatállyal valamennyi valuta/token kibocsátási tevékenységét be kell szüntetni, mivel komoly veszélyt jelentenek a pénzügyi rendszerre. Azóta azonban nem fejezték be piaci szereplők a kriptopiac püfölését, egyre több negatív hangvételű bejelentés és vélemény látott azóta napvilágot, amely mind negatívan hatással volt a digitális valuták árfolyamára. Az alábbiakban az elmúlt bő egy hét eseményeit foglaltuk össze.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

Kína betiltotta az ICO-kat


A kínai kormánynál múlt hét kedden telt be a pohár, és hét kínai intézmény (többek között a People Bank of China, a kínai tőzsdefelügyelet, a kínai bankfelügyelet, a kínai biztosítói felügyelet) kiadott egy közös közleményt a nyilvános érme kibocsátásokról, amelynek a legfontosabb gondolatai a következők voltak:

  • Valamennyi valuta/token kibocsátási tevékenységet azonnal be kell szüntetni
  • A token kibocsátás illegális tevékenységnek minősül Kínában
  • Az eddig létrejött ICO-kat felülvizsgálják
  • A bankok és más pénzügyi intézmények az ICO-kkal kapcsolatban semmiféle tevékenységet sem folytathatnak
  • Aki már részt vett ICO-ban, annak a befektetése visszajár
  • Közzétettek egy listát a 60 vezető ICO-platformról, amelyeket a helyi pénzügyi felügyeleteknek át kell vizsgálniuk


(Akit bővebben érdekel, hogy mi az a ICO, akkor itt már írtunk róla)

A kínai jegybank többek között azzal indokolta a döntését, hogy annak ellenére, hogy szabályozatlan piacról van szó, csak az idén ICO-k által közel 1,6 milliárd dollárnyi tőkét sikerült bevonnia startupoknak, így egyre nagyobb a veszélye annak, hogy megszaporodtak az olyan ICO-k, amelyek vagy eleve illegális tevékenységet kívánnak végezni, vagy feltételezhetően visszaélés, pénzlopás céljából jöttek létre, így azonnali hatállyal be kell szüntetni az ilyen fajta forrásbevonást.

A kínai kacsa


Szeptember 8-én két óra leforgása alatt 400 dollárt esett a Bitcoin ára, miután Twitteren olyan pletykák kaptak szárnyra, hogy Kína betiltaná a Bitcoint.

Ugyan hivatalos bejelentés azóta sem látott napvilágot, a legnagyobb kínai gazdasági oldal, a Caixin és a Bloomberg is megerősítette a híreket, miszerint a hatóságok arról dönthetnek hamarsoan, hogy bezárják a kínai Bitcoin tőzsdéket, továbbá illegálisnak tekintik a szuperpénzt, és minden egyéb kriptodevizát.

Jamie Dimon ledumálta az árfolyamot


Rosszabb, mint a tulipánmánia. Nem lesz jó vége. Az egész fel fog robbanni. Valaki még belehal. Ilyen szavakat használt a JP Morgan vezérigazgatója, Jamie Dimon, mikor kedden a CNBC egyik konferenciáján kérdezték a legendás szakembert a Bitcoinról.

Nem azt mondom, hogy shortoljuk a Bitcoint, mivel akár 100 ezer dollárig is szárnyalhat az összeomlás előtt. Lehetetlen megmondani. Még a lányom is vett Bitcoint, és most, hogy felment az árfolyam zseninek hiszi magát.


Dimon még a végén azt is odaszúrta, hogy bármelyik trédere, aki Bitcoinnal kereskedik azonnal ki lesz rúgva, amiért ilyen hülye.

A befektetők nem örültek túlságosan Dimon szavainak, a műsor után a Bitcoin árfolyama közel 10 százalékot szakadt. Dimon egyébként már 2015-ben egyszer kifakadt a Bitcoinra, akkor azt mondta, hogy esélytelen, hogy bármelyik kormány is elfogadna egy olyan virtuális devizát, amely megkerüli a határokat és nincsen szabályozva.

A JP Morgan újra odavág


Egy nappal azután, hogy a JP Morgan vezére kifakadt a Bitcoinra, tegnap a bank legnagyobb gurujának tartott Marko Kolanovic szintén nem túl pozitív írást közölt a szuperpénzről, amelynek már az első mondata is ijesztő lehetett a Bitcoin-befektetőknek.

Egy új eszközosztály vagy egy piramisjáték a kriptopénz?


- ezzel a felütéssel indította a JP Morgan stratégája írását.

Meglátása szerint elképzelhető, hogy a kriptodevizát előállító egyes technológiák nagyon értékesek lesznek, azonban azok kínálatát nem felügyeli a jegybank, éppen a tőkeszabályozás kikerülésére, adóelkerülésre és a feketében végrehajtott tranzakciók lebonyolítására alkalmasak.

Kolanovic most azt állítja, hogy a kriptodevizákat nem lehet megbízhatóan értékelni (nincs mögötte fundamentális gazdaság, ami meghatározza a termékek és szolgáltatások keresletét és kínálatát, nincs mögötte infláció, nincs kamatkülönbözet), miközben jelentős szélsőséges kockázatok övezik, amelyek elsősorban a szabályozásból, esetleges betiltásból fakadnak.

"Amennyiben a kriptopénzeket olyan mértékben kezdenék el használni, hogy versenyre kelnek bizonyos országok fizetőeszközével, akkor rövid időn belül elkezdenék ezeket szabályozni vagy tiltani. Ha nem is veszélyeztetné a kormányok monetáris kiváltságait a kriptopénz, akkor is elég zavaróvá válhat a döntéshozók körében, mivel alkalmas a tőkeszabályozás és adófizetés kikerülésére. Láttunk már ilyen reakciót kormányok részéről, legutóbb Kínában és a trend valószínűleg tovább folytatódik, egyre többen fognak lecsapni a kriptodevizákra."

- vetíti előre Kolanovic

Sőt, az egész kriptopénz-piac párhuzamot mutat a csaló piramosjátékokkal

-figyelmeztet a befektető írása végén.

A bank két szakértőjének kijelentései megtették a hatásukat, másfél nap alatt a Bitcoin árfolyama 12 százalékot zuhant.


A kínai kacsa, ami már nem is annyira kacsa


Úgy tűnik a pletykák valósággá váltak, ugyanis Kína egyik legnagyobb ( a világon az ötödik legnagyobb a forgalom alapján) Bitcoin-tőzsdéje, a BTCChina a Twitteren közölte, hogy szeptember 30-tól átmenetileg felfüggesztik oldalukon a kereskedést.

Egyelőre nem lehet tudni a pontos okokat, de sokan már azt vizionálják előre, hogy ez a hatóságok műve, és hamarosan a többi tőzsde is követheti a BTCC példáját.

Frissítés: tegnap este a Yicai pénzügyi magazinra hivatkozva a Reuters írta meg, hogy a kínai hatóságok azt tervezik, hogy bezárják az ország összes Bitcoin-tőzsdéjét szeptember végéig.

A friss eseményekre tovább esett a Bitcoin árfolyama, az elmúlt 24 órában 7,8 százalékot, azaz több mint 300 dollárt veszített a szuperpénz az értékéből.Árfolyamreakció


Bitcoin


Úgy tűnik a befektetők komolyabban vették a szkeptikusok szavait, ugyanis az első kínai hír óta szinte megállás nélkül esik az árfolyam. A Bitcoin ára szeptember 1-én majdnem 50 dollár híján átlépte az 5000 dollárt, azonban ezt a kínai hírek szárnyra röppenése után szeptember 7-re 4638 dollárra, majd mára már egészen 3500 dollár közelébe esett az árfolyam. Ez azt jelenti, hogy két hét leforgása alatt közel 30 százalékot esett a szuperpénz értéke

Vérengzés a kriptopénzeknél
Klikk a képre!


Forrás: tradingview

Ether


A második legnagyobb piaci kapitalizációjú digitális valuta, az ether árfolyamát sem kímélik, szeptember 1-én esni kezdett a kriptopénz, ugyan szeptember 5-én jött még egy felpatanás, de azóta szinte megállás nélkül esik az árfolyam, ami jelenleg 241dolláron áll, tehát ebben a hónapban közel 40 százalékot esett az ether.

Vérengzés a kriptopénzeknél
Klikk a képre!


Forrás: tradingview

Ripple


A Ripple árfolyama is nagyot esett az elmúlt napokban, a negyedik legnagyobb kapitalizációjú kriptopénz árfolyama 31 százalékot zuhant.

Vérengzés a kriptopénzeknél
Klikk a képre!


Forrás: tradingview

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
FELIRATKOZOM
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium