Előfizetői tartalom

Nehezedő tőkebevonás - USA, venture capital

Portfolio
Tegnap került nyilvánosságra a Thomson Venture Economist felmérése az amerikai kockázati tőkealapok tavalyi tőkebevonási tevékenységéről; az iparág 21 éves mélypontot ért el, mindössze 134 tőkebevonás történt, alig több mint 1.85 mrd USD értékben. A felmérés eredményét értékelő szakértők az AP-nek nyilatkozva elmondták, hogy a következő 3-4 évben nem is számítanak jelentős fordulatra, hiszen jelenleg is közel 80 mrd USD szabadon befektethető tőke áll rendelkezésre. Mindeközben a tőkét adó intézményi befektetők, elsősorban nyugdíj alapok és biztosítók egyre inkább stabil hozamokat várnak el a dot.com buborék kidurranása által (is) megtépázott alapoktól.

Az 1980-as években átlagosan 3.9 mrd USD tőkét vontak be a kockázati alapok, ennek a felét sem sikerült elérni a tavalyi évben, ráadásul a tőkebevonások átlagos értéke is jelentősen esett (a 80-as évtized 42%-ára).Annak ellenére, hogy a lufi nagy durranása 2000 második negyedévének közepén történt meg a befektetők reményei a piac gyors begyógyulását illetően 2000-ben...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés