Előfizetői tartalom

FHB privatizáció: Ismét szabad a pálya?

Minden bizonnyal működésének leggyengébb évében privatizálja az állam az FHB többségi részvénycsomagját, az adózás előtti eredmény az üzleti terv szerint 18%-kal csökken, a friss kereskedelmi bank még csak veszteséget termel, a jelzáloghitelezési boomban keretében született 5 éves kamatperiódusú hitelek átárazódása kisebb állami támogatás mellett elkezdődött. A bankpiacra nyomást gyakorol a megszorító csomag, miközben az értékelési szinteket erőteljesen támogató hozamcsökkenés még nem indult el. Eközben értesüléseink szerint újra nyitott a verseny, a bojkottjogot biztosító B részvények többségét birtokló, mellesleg az egész bankban 11%-os részesedéssel rendelkező Allianz hajlik arra, hogy transzparens feltételek mellett elérhetővé tegye részvényeit a többi pályázó számára. Ugyanakkor a tanácsadói pályázat még mindig nem jelent meg, ha kijön, az azt jelzi, hogy született valamiféle megállapodás az ÁPV Rt. és az Allianz között. Az Allianz hajlama a "gáláns" viselkedésre megnöveli az esélyét, hogy verseny alakuljon ki a jelzálogbankért, azzal a kitétellel, hogy a biztosító valószínűleg megkéri az árát a részvényeknek. Az Allianz mindemellett továbbra is az egyik legesélyesebb jelölt a hatalmas szinergiahatások miatt.

2007-es tervek. Nem értelmezhető túlságosan pozitív hírként, hogy a tavalyi 7% után idén 18%-kal csökkenhet az FHB adózás előtti eredménye. Az 1.7-1.8 milliárd forintra rúgó visszaesés első látásra megrázó, azonban alaposabb vizsgálat után elfogadható. Az ekkora mértékű profitcsökkenés a jelentős méretű állami tehernövekedés ellenére elkerülhető lett volna...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés