Előfizetői tartalom

Minket is utolér a válság - Félhetnek a CHF adósok?

A devizában eladósodottak számára rossz folyamatokat hozott a január. Amellett, hogy a nagy kereskedelmi bankoktól első körben jenben hitelt felvevők kedvezőtlenebb pozícióba kerültek, január a svájci frankban eladósodottakat is nehezebb helyzetbe hozta, bizonyos esetekben sokkal rosszabb helyzetbe. Aggódni még nem kell, az alacsony kamatozású devizákban hitelfelvevők még jobban állnak a forintadósoknál, de érdemes arra figyelni, hogy a globális tőkemozgások megerősítették a hitelezés alapjait képező devizák árfolyamát, a svájci frank elszakadt az eurótól, s ha a folyamatok tartósak lesznek, több izgalom lehet a jövőben, mint amennyi a múltban volt. Különösen érdekes lehet a tavasz egyes frankhitelt felvevők számára, akiknél esetenként az árfolyamveszteséget kamatemeléssel súlyosbították a bankok, így lesznek olyan adósok, akiknél - számításaink szerint - 17% magasabb lesz a havi törlesztőrészlet (a kamatperiódus váltás után).

Valóban a jen-e a legnagyobb probléma?. Tombol a deviza - Gyanakvás nélkül Tavaly 1480 milliárd forintban vett fel a magyar lakosság devizahiteleket, amelynek döntő többsége svájci frank volt. A svájci frankban történő eladósodottságot a nyilvánvalóan alacsonyabb hitelköltségekkel mellett az is támogatta, hogy az ügyfelek csak az előnyét élvezték. A CHF rendívül erősen...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés