Bank

Kézzel fogható eredmény a cégtulajdonosnak: dupla árat fizetett a vevő

Portfolio
Szinte minden cégtulajdonos szilárdan hiszi, hogy minden dimenziójában ismeri saját vállalatát, piacát és a kapcsolódó pénzügyi döntéseket. Mégis vannak olyan pillanatok minden cég életében, amikor egy pénzügyi tanácsadó valós pluszt tud kínálni. A hazánkban meglehetősen kevéssé ismert vállalati pénzügyi tanácsadásról beszélgettünk Hercku Györggyel, a KBC Securities vállalati pénzügyek üzletágának igazgatójával, aki konkrét példákat is megoszt olvasóinkkal. Az egyikből megismerhetjük, hogy egy professzionális szolgáltatás révén hogyan tudták megduplázni a cégtulajdonosok az értékesítési árat.
Hercku György és a KBC Securities azon szakmai partnereink egyike lesz március 13-i "Mennyit ér a cége?" rendezvényünkön, akikkel személyesen találkozhatnak és négyszemközti beszélgetéseket folyatathatnak érdeklődőink. Jelentkezzen Ön is ingyenes rendezvényünkre , ahol a cégeladás, tőkebevonás, jövőbeli terjeszkedés kérdései lesznek napirenden.
Jellemzően minden cégtulajdonos úgy gondolja, hogy teljes mértékben ismeri saját piacát. Ilyen kiinduló adottság mellett a tanácsadó milyen pluszt tud hozzátenni pl. a terjeszkedés, az akvizíciós lépések támogatásához?' title='
Hercku György: Nagyon sok esetben elmondható, hogy a napi cégműködés biztosítása és az üzletszerzés teljes egészében leköti a tulajdonosok/managerek idejét és ritkán gondolják végig a társaság éven túli stratégiai elképzeléseit, lehetőségeit. Úgyis mondhatjuk, hogy nagyon sok társaság opportunista módon működik, és az üzleti modellje nem optimális. Különösen igaz ez a társaságok finanszírozási struktúrájára. A meggyőző stratégia kialakításában és annak finanszírozási struktúrájának kidolgozásában egy tanácsadó nagyon sokat tud segíteni, segítve így a tulajdonosokat, hogy vonzóbbá tegyék cégüket a befektetők vagy bankok szemében. Ezen kívül a tanácsadók sok esetben hamarabb tudnak egy cég eladásáról, mint a potenciális vevők, mert az eladó cégek, különösösen Magyarországon sok esetben titkolni akarják eladási szándékukat és tanácsadókat keresnek meg először, hogy név nélkül tapogassák le a piacot, kit érdekelhet a lehetőség.

A hazai szemléletben az átlagos magyar cégtulajdonos nem szeretne maga mellett tudni még kisebbségi tulajdonostársat sem. Ezzel szemben a továbblépés egyetlen alternatívája tud lenni néha a tőkeoldali finanszírozás. Ezen ellentétet hogyan tudják feloldani?

Valóban sok esetben igaz, hogy egy magyar tulajdonos inkább lassabban növekszik, de nem von be társbefektetőt a cégébe. Ezen a mentalitáson csak egy dolog tud változtatni, ha minél több jó példáról hallanak a magyar cégtulajdonosok. A jelentős ellenállás abból is fakad, hogy sok esetben a magyar cégtulajdonos attól fél, hogy az új befektetője majd ki akarja csavarni az üzletet a kezéből. Az intézményi pénzügyi befektetők ezzel szemben olyan társtulajdonost/managementet keresnek akikre rábízhatják a cégek vezetését és nekik csak a finanszírozás biztosítására kell figyelniük, mert ez az amihez értenek. Összességében azt mondhatjuk, hogy a cégtulajdonosok és a befektetők közötti bizalom felépítése kell ahhoz, hogy ne legyen akadálya külső befektető bevonásának magyar cégekbe. Ezen bizalom felépítésében sokat tud segíteni egy tanácsadó, mert jól ismeri mind a befektetők mind az eladók szokásait, munkamódszereit és ezzel sokkal gyorsabban össze tudja hangolni a felek elvárásait.

Külföldi piacon történő terjeszkedésben milyen támogatást tudnak adni tanácsadóként?

Itt mérhető talán legjobban a tanácsadó hozzáadott értéke. Ma már a tanácsadók többsége nemcsak egy adott országban van jelen, hanem régiós szinten akár saját irodái akár független tanácsadó cégek láncolatán keresztül. A KBC Securities az egyik éllovas abban a tekintetben, hogy Közép-Kelet Európa majd mindegyik országában (Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Románia, Szerbia, Ukrajna, Oroszország és a Balti országok) saját irodával rendelkezik, ahol tapasztalt és az adott ország piacát jól ismerő munkatársaink segítik a határon átnyúló tranzakciók megvalósítását. Ezekben az országokban naprakész információkkal rendelkezünk milyen eladó cégek vannak és kik lehetnek potenciális célpontok magyar befektetők számára. londoni, müncheni és brüsszeli irodáinkból, pedig számtalan megkeresést kapunk nyugat-európai cégek régiós terjeszkedésének támogatásához.

Kérjük röviden ismertessen egy olyan sikertörténetet, ahol tanácsadóként jelentős értéket teremtettek egy magyar középvállalkozás tulajdonosa számára.

Az elmúlt évben több hazai közepes méretű társaság eladásában vettünk részt esetenként az eladók, esetenként a vevők oldalán. Az eladók tanácsadójaként segítettük például a Giro Bankkártya Zrt. értékesítését. A társaság árbevétele 2006-ban 1,8 milliárd forint volt. A társaság folyamatosan tudott növekedni évi 15-20%-kal, de nagyobb fejlesztésekre volt szüksége a növekedés fenntartásához. A társaságot végül egy olasz cég vásárolta meg és integrálta az operációjába, biztosítva a társaság további komoly fejlesztési igényeit, sőt megteremtve, hogy egy regionális szolgáltatóvá váljon a bankkártya piacon. Érdekes megemlíteni, hogy az eladók az értékesítési procedúra megkezdése előtt kaptak egy-egy érdeklődőtől ajánlatot a cég megvásárlására, de a professzionálisan megszervezett eladási folyamatunknak köszönhetően a végső ár ezen előzetes ajánlatok közel duplája volt.

Egy másik példát is megemlítenék, ahol a vevőt képviseltük. Ugyancsak a tavalyi évben a Cehave holland agroholding számára dolgoztunk a Kabai Táp Zrt., az egyik vezető hazai takarmánykeverő cég megvásárlásában. A céltársaság árbevétele 5 milliárd forint volt 2006-ban. Az akvízició mindkét fél számára gyümölcsöző volt, mert az eladók az értékesítés után a fő tevékenységükre tudtak koncentrálni, de nem mellékesen egy vonzó áron tudtak a cégből kiszállni. A vevő számára pedig azért volt ez egy nagyon sikeres akvizíció, mert sikerült megszerezniük az egyik legfejlettebb technikával dolgozó és nagyon jó minőségű terméket előállító takarmánykeverőt Magyarországon, amellyel megvetették a lábukat a magyar piacon és egyben biztosították, hogy ezen a platformon keresztül nemcsak Magyarországon, de a régióban is tovább tudnak terjeszkedni.

Jelentkezzen Ön is március 13-i ingyenes rendezvényünkre , ahol a cégeladás, tőkebevonás, jövőbeli terjeszkedés kérdései lesznek napirenden.
  • Címkék:
  • M&A
GettyImages-1186510967
Megtudtuk mekkora penzugyi buntetest vallat be a kormany Orban Viktor Jean-Claude Juncker
dohányzás cigaretta
GettyImages-994507602
GettyImages-961179614
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Divatos húzással hozott meglepetést ma reggel az Erste