Bank

Hogyan süssünk nagyobb tortát? Tanácsok cégtulajdonosoknak

Portfolio
Mikor jön el a cégértékesítés optimális pillanata? Milyen pénzügyi feltételek mellett lehet megvalósítani egy menedzsment általi kivásárlást? A cégértékesítés személyes vonatkozásai... Ezen kérdésekről beszélgettünk Nagy Kálmánnal, a Concorde Vállalati Pénzügyek igazgatójával.

Nagy Kálmán és a Concorde Vállalati Pénzügyek azon szakmai partnereink egyike lesz március 13-i "Mennyit ér a cége?" rendezvényünkön, akikkel személyesen találkozhatnak és négyszemközti beszélgetéseket folyatathatnak érdeklődőink. Jelentkezzen Ön is ingyenes rendezvényünkre , ahol a cégeladás, tőkebevonás, jövőbeli terjeszkedés kérdései lesznek napirenden.
Mit mond a vállalatfinanszírozási tanácsadó azon cégtulajdonosnak, aki abban a felfogásban él, hogy tökéletesen ismeri saját piacát és tudja, mely banktól tudja a legkedvezőbb feltételekkel rendelkező finanszírozást megszerezni...' title='

Természetes, hogy a társaság napi üzletmenetéhez kapcsolódó finanszírozási lehetőségeket a tulajdonos/vezető ismeri a legjobban. Fontos azonban azzal is tisztában lennie, hogy főleg jelentős növekedési lehetőségekkel bíró piacon, milyen egyéb, elsősorban tőkejellegű források bevonásával növelheti agresszívebb ütemben cége méretét. Ilyen módon, a klasszikus példához visszanyúlva, nagyobb tortából tarthat meg egy kisebb, de még elég nagy szeletet. Ráadásul, a magyar piac viszonylag kis méretét figyelembe véve, esetleg a nagyobb torta ér el egy, a potenciális vevők számára igazán érdekes méretet, így a torta potenciális eladási árának növekedése meghaladhatja a torta méretének növekedését.

Nyugat-Európában személyes siker egyik csúcsaként élik meg a vállalkozók a sikeres cégértékesítést. Hazánkban mennyire jellemző, hogy még mindig egyfajta gyengeségként élik meg a cégtulajdonosok az eladást?

Valóban tapasztaljuk azt, hogy hazánkban a vállakozók sokszor nehezebben válnak meg az általuk felépített cégektől. Motivációjuk, gondolkodásuk sokszínű: egyeseknek az eladás annak a beismerése lenne, hogy már nem tudnák állni a sarat a piaci versenyben, mások tartanak attól, hogy az értékesítéssel személyes vagyonuk túl feltűnővé válik, megint mások nem tudják elképzelni, hogy az ügyletet követően hogyan töltenék el napjaikat. Ezzel összefüggésben érdekes talán kiemelni, hogy nálunk, akár regionális összevetésben is, viszonylag kevés az olyan szériavállalkozó, aki jó feltételekkel, gyorsan ki akar szállni cégéből annak érdekében, hogy a következő lehetőségre összpontosíthasson. Ugyanakkor az általános megítélés lassan, de biztosan változik - az elmúlt egy-két évben több olyan sikeres ügylet lebonyolításában működtünk közre, ahol a tulajdonosok korábban nem tudták elképzelni a kiszállást.

Mit gondolnak, mikor jön el egy tulajdonos számára a legjobb időpont a kiszállásra?

Szerintem a "legjobb" pillanatot az ember, ahogy tőzsdei befektetéseknél is, sokszor csak utólag ismeri fel - ugyanakkor törekedni kell arra, hogy a körülmények megfelelő együttállása esetén az értékesítés "éppen elég jó" feltételekkel, nagy biztonsággal megvalósítható legyen. Legfontosabbak talán a személyes preferenciák explicit tisztázása valamint a középtávú tervezés. Tulajdonosként is érdemes legalább három évre előre gondolkodni - optimális feltételekkel történő értékesítéshez adott esetben egy-két év felkészülés is szükséges lehet, valamint a vevő az ügyletet követő hasonló időtartamig elvárhatja az eladó tulajdonos/vezető személyes közreműködését. Természetesen a tulajdonos joga és felelőssége, hogy bizonyos értékmaximalizáló lépéseket megtesz-e - például az ő napi részvétele nélkül is működő vállalatirányítási struktúra kialakítása vagy a pénzügyi kimutatások transzparenciájának növelése - de fontos az, hogy ezen döntéseket a majdani eladásra gyakorolt hatás ismeretében tudja meghozni.

Tanácsadói oldalról milyen támogatást tudnak nyújtani a menedzsment részéről történő tulajdonszerzés (management buy out) folyamatához (jellemzően külföldi tulajdonos, vagy magyar vállalatcsoport esetén)? Feltétlenül jelentős saját tőkével kell rendelkeznie a menedzsmentnek egy ilyen tranzakció lebonyolításához, vagy tudnak saját forrásokat kevésbé igénylő konstrukciók összeállításában segíteni?

Hasonló helyzetben a vállalatvezetést a tervezett ügylet strukturálásában, a tulajdonos megfelelő megközelítésében és a vele folytatott kommunikációban - például a vételár megindoklásában és alátámasztásában - valamint a finanszírozási csomag összeállításában, szükség esetén társbefektető bevonásában tudjuk támogatni. A tőkeigény, valamit a felvehető hitel maximális mértéke természetesen nagymértékben függ az adott vállalat egyedi jellemzőitől, a vállalatvezetés saját tőke része ugyanakkor akár jelentős részben pénzügyi társbefektető bevonásával helyettesíthető. Megfelelő struktúrában bevont pénzügyi befektető segítségével a vállalatvezetés viszonylag alacsonyabb összeg befektetésével is nagyon vonzó hozamot érhet el - ugyanakkor a pénzét kockázató befektető részéről az azért általában elvárás, hogy a vállalatvezetés pénzügyi kockázatvállalással is bizonyítsa személyes elkötelezettségét.

Jelentkezzen Ön is ingyenes rendezvényünkre , ahol a cégeladás, tőkebevonás, jövőbeli terjeszkedés kérdései lesznek napirenden.
  • Címkék:
  • M&A
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
erdogan
wells fargo
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
wells fargo