Bank

Nem csak a nagyoké a világ (Kiss Zoltán)

Portfolio
Új szereplő csak niche játékosként léphet be zöldmezős úton a magyar pénzügyi piacra, de a stratégiát folyamatosan ki kell terjeszteni - véli Kiss Zoltán, a Hypo Alpe-Adria Leasing Zrt. elnök-vezérigazgatója. A szakember szerint a kkv szektor számára mentőöv lehet a lízing, nemcsak az ingatlan, hanem az eszközök területén is.
Milyen realitása van a magyar lízingpiacon a niche alapú megközelítésnek?' title='
A telített magyar bankpiacon egy új "zöldmezős" szereplő másként nem is indulhat. Tény azonban, hogy a niche stratégiát fokozatosan ki kell terjeszteni. Egy olyan jelentős multinacionális bankcsoport esetében, mint amilyen a HYPO is, végső célként a teljes körű tevékenység elérésére kell törekedni. Néhány számszerű adat: a hajó- és repülőgép-finanszírozásban már az első évben piacvezetők voltunk, mára pedig egy sokkal nagyobb szegmens, az ingatlanfinanszírozás dobogós helyét is megszereztük. Természetesen ez utóbbiba sem egyszerre vágtunk bele, hanem a szegmensen belül megkerestük azokat a területeket, amelyek esetében kiemelt ügyféligény mutatkozott, mint például a prémium lakóingatlanok vagy a turisztikai jellegű beruházások.

Mekkora a hajólízing piaca Magyarországon és milyen folyamatok jellemzik?

Cégünk sikerét látva sok új szereplő vágott bele 2007/2008-tól a hajólízingbe, ez a szegmens azonban nem egyszerű terep, nehezen megfogható eszközökkel és nehezen kezelhető ügyfélkörrel - elengedhetetlen a speciális know-how és a nemzetközi háttér. A piac fejlődését nehéz megjósolni, hiszen az ország általános gazdasági hangulata erősen befolyásolja a hasonló luxuscikkekre költhető "felesleges tartalékokat", következésképpen a potenciális hajóvásárló döntését is.

Private jet vásárlása tőlünk keletebbre határozottan divatos. Nálunk is előfordulnak hasonló tranzakciók és finanszírozások, vagy csak a kisgépek piacán vannak lehetőségek?

Jelenleg a magyarországi kereslet, mely alapvetően a 10-20 éves használt gépekre koncentrálódik, össze sem vethető például az orosszal vagy ukránnal. Ugyanakkor ez a szegmens is - akárcsak a hajófinanszírozásé - bonyolult "luxuscikkpiac". A kereslet Magyarországon is fejlődik, és várhatóan 2009-től már a 10 év alatti jetek is nagyobb számban tűnhetnek fel az országban.

A lakás- és ingatlanlízingnek nagy reménnyel futott neki a társaság. Mennyiben váltotta be a hozzáfűzött reményeket?

Az ingatlanlízing iránti érdeklődés többszörösére nőtt tavalyhoz képest. Egyre több ügyfél pozitív, gyakorlati tapasztalata igazolja vissza a termék létjogosultságát. A lízing legnagyobb előnye a hitelhez képest az alacsonyabb önerő és a hosszabb futamidő. Ezeket az előnyöket elsősorban a kkv szektor igényli, ahol jellemzően kereskedelmi ingatlanok, úgymint irodák, raktárak, üzlethelyiségek finanszírozásánál nyújt optimális megoldást a konstrukció. A kkv szektor számára mentőöv lehet a lízing, nemcsak az ingatlan, hanem az eszközök területén is - itt idén jelentünk meg az ipari gépek és egészségügyi berendezések piacán.

A hajó- és az ingatlanlízingben is érdekes lehet a Balaton. Hosszú távon optimista a tó sorsával kapcsolatban?

Koncepcióváltásnak is nevezhetjük a balatoni régióban elindult folyamatokat, de legalábbis egy újragondolt fejlesztési stratégiának, amely már egyértelműen a minőségi turizmust, a szabadidő értékes eltöltését és az egyediséget képviseli. Ez a stratégia tetten érhető a kikötőfejlesztésekben vagy az épülő négy-ötcsillagos szállodákban, nem is beszélve a luxuskörülményeket és tavi panorámát biztosító lakóparkokról, apartmanházakról. Biztosak vagyunk abban, hogy a régió fellendülése tartósan megmarad, és az ingatlanfinanszírozási, valamint speciális eszközfinanszírozási üzletágunk révén mi is aktívan kivesszük részünket a Balaton megújításából.

A céget végső soron tulajdonló Bayerische Landesbankot sújtó forráshiány mennyiben nyomja rá a bélyegét a cég tevékenységére?

A Hypo Group Alpe-Adria eddig is a régió egyik legdinamikusabban fejlődő pénzügyi csoportja volt, és maradt is. A globális likviditási problémák természetesen érződtek a források drágulásán keresztül, de alapvetően a csoporttagoknak és a magyar Hypónak is rendelkezésére állnak a lendületes üzletmenethez szükséges források. Véleményem szerint ez a helyzet nem egyedi, hanem globális probléma volt, amit sikerült a tevékenységünk visszafogása nélkül átvészelnünk.

Életrajz, KISS ZOLTÁN

Diplomáját a Budapesti Külkereskedelmi Főiskolán és a Budapesti Köz­gaz­da­ság­tudományi Egyetemen szerezte. Karrierjét a Bank Austria Credit­anstalt Rt.-nél kezdte, és az Erste Banknál folytatta. 2005-től a Hypo Alpe-Adria Leasing Zrt. elnök-vezérigazgatója. Németül és angolul beszél.
kanada
tarlós-karácsony
Frankfurt Stock Exchange
kivánd190916
shutterstock_1077839366
A worker adjusts a control valve at the delayed coker unit of the Duna oil refinery operated by MOL  Photographer: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images
wizzairshutterstock
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
mobilfizetés shutter