Előfizetői tartalom

A térség nyugdíjasai megszenvedik a válságot!

Portfolio
Közép-Kelet Európában a tőkefedezeti elven működő nyugdíjrendszerből 9 milliárd euró tűnt el a részvénypiacok zuhanásai miatt 2008 közepéig, a veszteség mértéke vagyonarányosan Magyarországon volt a legmagasabb, az időszak során 20 százalékkal csökkent a vagyon nagysága. A nyugdíjalapokból csak bizonyos korlátok között lehet a megatakarításokat kivenni - és csak az önkéntes pénztárak esetében-, emiatt a veszteség tisztán az árfolyamok előnytelen alakulásából származott, a veszteségek pedig a legnagyobb országokban egy teljes év megtakarításait emésztették fel.

A 2007. júliusában kirobbanó jelzálogpiaci válság a tőzsdék mélyrepülése miatt a világ nyugdíjalapjainak teljesítményére is rányomta a bélyegét, a Közép-Kelet Európai régió magánnyugdíj pénztáraiban kezelt vagyon például egy év alatt (2008. júliusáig) összesen 9 milliárd eurós veszteséget szenvedett el - írja a PrivatePension. A veszteségek nagy része a részvénybefektetéseken...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái