Előfizetői tartalom

Előnyben a külföldiek - kispadon az OTP?

Portfolio
Előremutató, a vállalati hitelezést valóban segítő az MNB által a múlt héten bejelentett 6 hónapos swap tender. A jegybank által felkínált lehetőség a gyakorlat szintjén is elköteleztetheti a külföldi bankokat magyarországi aktivitásuk mellett, és igen pozitívan értékelhető hogy jelentős addicionális külső forrásbevonásra ösztönzi őket, azonban a hazai (tőzsdén jegyzett, budapesti központú, honfelügyelt) hitelintézeteknek egyelőre nem jelent sok segítséget. A labda most az MNB-nél és a kormánynál van. Amennyiben hamarosan nem lesz valami kézzelfogható az állami garanciacsomagból, akkor "büszkén" mondhatjuk, hogy míg Nyugat-Európában a hazai bankok mellett áll saját államuk maximális mellszélességgel, addig nálunk inkább hátrányos helyzetbe hozzák a hazai hitelintézeteket. Lehet, hogy létrejön az a paradox szituáció, hogy az IMF pénzből e célra elkülönített 5 mrd euros keretből csak a külföldi bankok kapnak, s a magyarok nem.

Miért jó a 6 hónapos swap tender? A bankok számára lehetőséget biztosít arra, hogy rövid távú devizaforrásokat, kedvezőbb feltételű középtávúra cserélje. Cserébe a jegybank olyan feltételeket szabott, amely mindenféle - egyébként teljesen hatástalan, csak a forintot gyengítő - kamatcsökkentésnél, jobban stabilizálhatja a vállalati hitelezést, miközben a korábbinál...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés