Előfizetői tartalom

Miért nem omlik össze Kelet-Európa bankrendszere?

Portfolio
Több hitelminősítő és elemző fejezte ki aggodalmát az elmúlt időszakban a kelet-európai gazdaságok, és különösen bankszektoruk sérülékenységével kapcsolatban. A Nomura új elemzése úgy látja, túlzóak a félelmek, sőt, a kelet-európai bankok jelentős része jobb helyzetben van, mint amit jelenlegi részvényárfolyamuk tükröz. Cáfolják azokat a tévedéseket is, amelyek az elmúlt napokban mély pesszimizmusra okot adva határozták meg a bankokkal kapcsolatos közbeszédet.

A Nomura szerint nem szabad egy kalap alá venni a régió országait, a cseh és a lengyel bankszektor helyzete ugyanis viszonylag kedvező a többihez képest. Ennek öt oka van: 1. kedvező hitel/betét aránnyal rendelkeznek, 2. kisebb a külföldtől való függőségük, 3. viszonylag alacsony a devizahiteleik aránya, 4. nagyobb a lakossági hitelezés aránya, 5. a háztartások betéteire...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés