Előfizetői tartalom

333-as euró, 10%-os visszaesés: hogy bírná ezt a bankrendszerünk?

Portfolio
Mi történik a magyar bankok tőkemegfelelésével és mekkora tőkebevonás válhat szükségessé, ha 333.5 forint környékére drágul az euró, a magyar GDP visszaesése pedig 10.5%-os lesz idén? Bár az ilyen drámai forgatókönyv (ún. stressz-szcenárió) bekövetkezésének valószínűsége alacsony, az MNB elemzői megvizsgálták, mi lehet ekkor a válasz a fenti kérdésekre. Az eredmények azt mutatják, a bankrendszerben még ebben az esetben is 100-150 milliárd forintos tőketöbblet maradna a jogszabályban előírt tőkeminimumhoz képest, ennek a bankok közötti kedvezőtlen eloszlása miatt azonban mintegy 250-300 milliárd forintnyi tőkebevonásra lenne szükség ahhoz, hogy minden pénzintézet elérje a törvényi tőkeminimumot. Az alábbiakban az MNB e héten megjelent "Jelentés a pénzügyi stabilitásról" c. kiadványának ún. hitelkockázati stressz-tesztjét ismertetjük.

Kapcsolódó cikkünk2009.03.16 08:00 Miből áll a bankok tőkéje?Mi a kérdés valójában? A bankok szabad tőkéjének (vagy tőkepufferének) elégséges fedezetet kell nyújtania a nem várható veszteségek fedezésére. Ennek összege nem más, mint az a többlet, amennyivel a bankok szavatolótőkéje meghaladja a kockázati kitettségüknek megfelelő tőkekövetelményt. Ha ez a veszteségek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés