Előfizetői tartalom

Forradalmi változások küszöbén a biztosítók

Portfolio
Akár érzékelhető elmozdulás is lehetséges az egyes biztosítási üzletágak díjtételeiben az Európai Parlament által a közelmúltban elfogadott Szolvencia II szabályozásnak köszönhetően. A döntés egy több évtizedes korszakot zár le, és új fejezetet nyit a hazai iztosítók életében is. A 2012-ig életbe lépő Szolvencia II a bankok Bázel II szabályozásához hasonlóan három pilléren nyugszik, a szektor elmúlt évekbeli tapasztalatait összegezve korszerűbb tőkekövetelményeket ír elő, és a korábbiaknál fejlettebb kockázatkezelést igényel a biztosítók részéről, ráadásul átláthatóbb működést is ígér. Hogy a forradalminak nevezhető változás mit is jelent pontosan a biztosítók és ügyfeleik számára, annak megítélésében Horváth Gyula, a Deloitte vezetési tanácsadás üzletágának aktuárius részlegét vezető igazgatója volt a Portfolio.hu segítségére.

Mitől forradalmi? A Szolvencia II három pillére közül az első a tőkekövetelményekben, a második a kockázatkezelésben, a harmadik pedig a közzététel és átláthatóság követelményeiben jelent újat. Horváth Gyula két fontos szempontra hívja fel a figyelmet: egyrészt régóta érik súlyos kritikák a biztosítók tőkemegfelelésének szabályozását amiatt, hogy sem az egyes...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés