FONTOS Súlyos dologra figyelmeztetnek az elemzők: a kapzsiság miatt szenved Európa magas inflációtól
 
Előfizetői tartalom

Forradalmi változások küszöbén a biztosítók

Portfolio
Akár érzékelhető elmozdulás is lehetséges az egyes biztosítási üzletágak díjtételeiben az Európai Parlament által a közelmúltban elfogadott Szolvencia II szabályozásnak köszönhetően. A döntés egy több évtizedes korszakot zár le, és új fejezetet nyit a hazai iztosítók életében is. A 2012-ig életbe lépő Szolvencia II a bankok Bázel II szabályozásához hasonlóan három pilléren nyugszik, a szektor elmúlt évekbeli tapasztalatait összegezve korszerűbb tőkekövetelményeket ír elő, és a korábbiaknál fejlettebb kockázatkezelést igényel a biztosítók részéről, ráadásul átláthatóbb működést is ígér. Hogy a forradalminak nevezhető változás mit is jelent pontosan a biztosítók és ügyfeleik számára, annak megítélésében Horváth Gyula, a Deloitte vezetési tanácsadás üzletágának aktuárius részlegét vezető igazgatója volt a Portfolio.hu segítségére.

Mitől forradalmi? A Szolvencia II három pillére közül az első a tőkekövetelményekben, a második a kockázatkezelésben, a harmadik pedig a közzététel és átláthatóság követelményeiben jelent újat. Horváth Gyula két fontos szempontra hívja fel a figyelmet: egyrészt régóta érik súlyos kritikák a biztosítók tőkemegfelelésének szabályozását amiatt, hogy sem az egyes...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái