Bank

Brutális támadás az OTP ellen - Soros bűne egy év múltán sem jogerős

Portfolio
"Tetemes zuhanással ért véget a mai nap az OTP piacán, a bankpapírok árfolyama egészen 3,855 forintig esett" - írta napra pontosan egy évvel ezelőtt a Portfolio.hu. Bár a Lehman Brothers csődje után három és fél héttel minden tőzsde zuhant, mint a kő, az OTP árfolyama különösen is furcsa mozgást mutatott. Október 9-én előző napi záróértékéhez képest több mint 14, napon belüli maximumához képest 22 százalékot (közel ezer forintot) zuhant, s a hatalmas árfolyamesés miatt 2008. október 9-e emlékezetes dátum marad a bank és a tőzsde történetében egyaránt. Ami aznap még csak furcsa dráma volt (az OTP esése csak valamivel volt nagyobb több régiós bankpapír, pl. az Erste 11 és a Raiffeisen csaknem 10 százalékos zuhanásához képest), végül hosszú találgatásokba és felügyeleti vizsgálódásba torkollt. A szálak végül Soros Györgyhöz vezettek, az ügy aktái ma is a Fővárosi Bíróság asztalán hevernek.


' title='
2008. október 9-e nem csupán az OTP, de a magyar állampapírok másodlagos piaca számára is kritikus nap volt. A napok óta tartó nagyon alacsony likviditás után aznap délután ugyanis gyakorlatilag megszűnt a kereskedés a piacon, miután a vételi oldal eltűnt, s az elsődleges állampapírkereskedők nem mertek árat jegyezni.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) aznapi kötvényaukcióján a 10 éves kötvények aukciós átlaghozama 9.07 százalékos lett, ami azt megelőzően legutóbb 2000 januárjában volt ilyen magas.

' title='


Nem csoda, hogy a forintot is adni kezdték: öt óra után már 259 felett jártak a jegyzések az euróval szemben, ami 3.8%-os (10 forintos) gyengülést jelentett napon belüli csúcsához (249.10-249.20) képest. Az a nap azonban mégis leginkább az OTP zuhanása miatt marad emlékezetes.

Gyanús árfolyammozgás és egy balszerencsés nyilatkozat' title='
Magas, 16 milliárd forintos volt a papírok forgalma, a zuhanás azonban a kereskedés zárószakaszára esett. Az eladói oldalt egy 3825 forintra vonatkozó, több mint 377 ezer darabos ajánlat tarkította. Hogy ki volt az eladó, arról jó ideig csak találgatások folytak.

Egyértelmű, hogy az OTP papírjait nem Urbán László pénzügyi igazgató egy nappal korábbi nyilatkozata küldte a mélybe, bár a vezető megfogalmazása meglehetősen balszerencsésnek bizonyult. "Az OTP Bank átkapcsolt túlélőmódba, de megfelelő helyzetben van ahhoz, hogy átnavigáljon a jelenlegi pénzügyi krízishelyzeten"- mondta Urbán László egy pénzügyi konferencián. Pedig a vezérigazgató-helyettes a jelen lévő pénzügyi vezetőkkel próbálta csak megértetni, miért nem elégít ki minden indokolt hiteligényt az OTP.

' title='
Ki volt a támadó? - Nem az ausztrál

Az OTP árfolyamesése nem a kereskedésben kibontakozó általános trend eredménye volt, az ajánlatokból egyértelmű, hogy egy nagy piaci szereplő állt a háttérben. A piaci pletykák egy londoni orderről szóltak. Néhány hazai médium az ausztrál Greg Coffey-t, a GLG Partners egykori hedge fund kezelőjét, Londonban dolgozó hedge fund menedzsert sejtette az OTP csődjéről terjesztett álhír mögött, a befektetési guru azonban közleményben tagadta, hogy bármi köze lenne az esethez. A kormány már cáfolta, hogy állami tulajdonba venné a bankot, és Csányi Sándor is nonszensznek nevezte a csődről szóló pletykát a Reutersnek. Greg Coffey még azt is mondta a közleményében, hogy "támogatja az OTP-t és Magyarországot" és aggodalommal értesült arról, hogy neve egyáltalán felmerül álhírek terjesztésével kapcsolatban.

A bank 11% fölötti Tier 1 rátájának köszönhetően Európa egyik legjobban tőkésített bankja volt akkor is, ami tapasztalatilag is kizárt egy ilyen szcenáriót, és rendkívüli kötelezettségvállalásról sem volt szó. Urbán László szerint forrásbevonás nélkül is 2009-ig elműködött volna a bank. A PSZÁF-nak is gyanús lett a hirtelen árfolyamzuhanás, ezért bekérte a bankok napi likviditási adatait. Ezek szerint valamennyi pénzügyi szereplő helyzete stabil, sőt többen közülük az átlagosnál is nagyobb tartalékokkal rendelkeznek. Nem volt tehát semmilyen fundamentális oka az október 9-én történteknek.

Összeül a kupaktanács

A támadás másnapján, pénteken reggel az OTP, a Pénzügyminisztérium, a Magyar Nemzeti Bank közös sajtótájékoztatót tartott, ahol Csányi Sándor, Veres János és Simor András újra kifejtette, hogy nemcsak az OTP, de az egész ország pénzügyi rendszere is stabil. Veres állami garanciát ajánlott a bank bankközi hiteleire, de azt az OTP nem fogadta el, mondván, hogy semmi szükség rá. A bank a rémhírek terjesztése miatt feljelentést tett. Számos, a céget jól ismerő elemző nyilatkozott arról, hogy a bank stabil lábakon áll, csaknem elképzelhetetlen, hogy csődbe menjen, részvényei pedig alulértékeltnek mutatkoznak. A pénteki tőzsdei kereskedésben az OTP részvények estek, többször is jártak a napi lehető legnagyobb, 15%-os mínuszban. A nap második felében aztán erősödésnek indultak és a kereskedést végül csak 6.6%-os eséssel zárták. Ezzel újra felülteljesítőnek bizonyultak, hiszen az osztrák Raiffeisen és Erste, valamint a cseh Komercni Banka, valamint több lengyel bank részvénye is 10%-ot meghaladó zuhanással zárta a napot. A tőzsde zárása után az OTP bejelentette, hogy közel 4 millió darab sajt részvényt vásárolt vissza a piacon pénteken. Ebből is látszott, hogy a menedzsment szerint a papírok indokolatlanul alulértékeltek és a bank egészséges.

A PSZÁF hivatalosan is bejelentette, hogy vizsgálatot indított piacfelügyeleti eljárás keretében arra vonatkozóan, hogy az OTP Bank részvényeivel kapcsolatban "történt-e piacbefolyásolás, árfolyammanipulálás". Veres János elmondása szerint egy ilyen vizsgálat viszonylag gyorsan lezárható vizsgálatról, "semmiképpen sem hónapokat igénylő" folyamat. Csányi Sándor pedig kijelentette, az elmúlt napokban, különösen a tegnapi kereskedés utolsó perceiben bekövetkezett masszív részvényár-zuhanás mögött "tudatos spekuláció, vagy támadás áll" és ezért tőkebefektetési csalás címén feljelentést tesz a rendőrségen. Csányi szerint a jelzett, nagy volumenű eladási megbízások "teljes mértékben alkalmasak arra, hogy másokat veszteséggel eladásra bírjanak, és mindez párosult egy rémhírterjesztéssel". A bankvezető jelzése szerint a hatóságok kérésére meg tudják nevezni azt a londoni hedge fundot és az illetékes személyt, "aki ezt elkövette".

Soros a ludas, de tettes-e?' title='
A PSZÁF vizsgálata végül márciusban azt állapította meg, hogy a Soros Fund Management állt az OTP Bank megtámadása mögött. A PSZÁF közel félmilliárdos bírságot rótt ki a társaságra, amely fellebbezett, s a legutóbbi információk alapján az első tárgyalási nap csak december 3-án lesz a Fővárosi Bíróságon.

A PSZÁF megállapította, a Soros Fund egy kölcsön ügylet egyik lábaként shortolt, s ráadásul úgy, hogy tudhatta, hogy a zárószakasz előtti hatalmas megbízásával lerombolja a piacot. A spekuláns alapja másnap le is zárta a pozíciót, így a dolog mögött nem világmegváltó fundamentális gondolat állt, hanem egy egyszeri spekulatív szándék - írtuk még márciusban.

A Felügyelet szerint a Soros Fund Management LLC megsértette a piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó jogszabályi előírásokat. A PSZÁF az ügyleten realizált árbevételt mintegy 675 ezer amerikai dollárban állapította meg, és a cselekmény tőkepiaci súlyának figyelembe vételével a bírságot ennek 400 százalékában határozta meg.
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
brexit0115
bitcoin automata shutter
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Commerzbank