Előfizetői tartalom

Ilyen még nem volt: dráma a lakáshiteleknél

Portfolio
Amióta a Portfolio.hu figyelemmel követi a magyarországi lakáshitelek volumenének alakulását, egyetlen egy hónapban sem vettek még fel olyan kevés lakáshitelt a magyarok, mint ez év szeptemberében: 24 milliárd forint volt mindösszesen a felvett lakáshitelek volumene a válság előtt nem ritka 70-80 milliárddal szemben. A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb statisztikái rámutatnak: ennek időzítésében a forint alapú lakás-hitelek támogatásának felfüggesztése a legfőbb ludas, miközben a lakosság próbál a frank- és euróhitelekbe menekülni, ahol talál ilyet. A bankok szeptembertől elindult kedvező kamatozású forint lakáshitel konstrukciói a legfrissebb adatokon még nem érződhetnek, ráadásul ehhez szükség volna a kamatszint további csökkenésére is. Az utóbbira utaló jelek egyébként már láthatók: a lakáshitelek kamatai az egy évvel ezelőtti értékükön állnak, és válság előtti szintjükhöz közelednek. Devizahitelek terén szinte már rutinszerűen nettó törlesztő a lakosság.

Már hetedik hónapja nettó deviza-hiteltörlesztő a magyar lakosság, vagyis több hitelt törlesztenek a családok, mint amennyit felvesznek. Míg augusztusban már kisebb volt a törlesztés és a felvétel közötti különbség, mint az előző hónapokban, ez a rés szeptemberben megint csak nőtt, és elérte a 6.4 milliárd forintot. A forint alapú hitelek terén a tavasz végi élénkülés...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés