Bank

Vajon megmenthető még a BorsodChem?

Portfolio
A külső szemlélő számára úgy tűnik, mintha elcsitult volna a BorsodChem körüli tulajdonosi-hitelezői viszály. Ez a csoda is csak három napig tartott? A Plasportal szerkesztőinek véleménye szerint nem, a történetnek még nincs vége, a beszállítók, a hitelezők, a vevők és a dolgozók aggódva figyelik a fejleményeket.
Eddig sokan abban bíztak, hogy a BorsodChemet megmentheti a szakmai befektetőként jelentkező kínai Yantai Wanhua, azonban az idő múlásával egyre inkább az érdekmúlás veszélyével kell szembenézni - írja a Plasportal.com nevű szaklap.

A szerkesztők véleménye szerint jelenleg Európa TDI és MDI termékekből nettó exportőr, azaz a tervezett új beruházások eredményeként létrejövő többletkapacitást - illetve annak döntő hányadát - Európán kívül kell eladni. Kazincbarcika földrajzi elhelyezkedése azonban nem igazán kedvez a tengerentúli exportnak.

A Wanhua számára a BorsodChem egyelőre még értéket képvisel, hiszen egy meglévő, integrált, európai izocianát gyártó társaságról van szó, így egy újabb MDI beruházás 200 millió euróból tető alá hozható, míg Nyugat Európában ehhez zöldmezős környezetben 400 millióra lenne szükség.

Azonban a mérleg serpenyőit más tételek is terhelik. Egyik ilyen tétel a BorsodChem közel 1 milliárd eurós adósságállománya, a megrogyott beszállítói bizalom, a forgóeszköz-hiány - amelynek pótlása további 100-120 millió eurót igényelne - valamint a félbehagyott beruházások, melyek befejezése további euró tízmilliókba kerülne.

A lap szerint számtanilag egyértelmű, hogy a Wanhua jobban járna egy új, mélytengeri kikötő közelében létrejövő beruházással (egy publikált bejelentés szerint a szükséges földterületre vételi opcióval rendelkezik Hollandiában), mint a kazincbarcikai cég megvásárlásával. De vajon miért tárgyal még mindig a Wanhua a BorsodChemért?

 • Egyik ok lehet, hogy az azonnali készpénzigény kevesebb a BorsodChem megvásárlása esetében.
 • A másik fontos szempont a technológia üzemeltetésében jártas, képzett szakemberállomány és meglévő piaci pozíció.
 • A harmadik, és egyben legfontosabb, hogy a BorsodChem jelenlegi termelési kapacitásait máris el lehet adni a rendkívüli módon fejlődő kínai piacon, amellyel fel lehet építeni a Ningbóban most folyó (+300kt/év MDI) és jövőre Yantai városában elkezdődő (600 kt/év MDI és 300 Kt/év TDI) beruházások jövőbeni piacait is.


A cikk azt mondja, hogy a Wanhua elállhat vételi szándékától, ha:

 • A részvényvásárlásra szánt összegben nem tudnak megállapodni a BorsodChem fő tulajdonosát megtestesítő Permirával, amely úgy tűnik mindent feltett egy lapra, maximalizálva a játszma kockázatát.
 • Egy nagyobb hitelező megakasztja vagy nem hagyja jóvá az adósságátszervezés folyamatát, és ezzel bedönti a céget.
 • A szakemberállományra a legrosszabb hatást a bizonytalanság gyakorolja, a morál megroppanása egy veszélyes technológiákat üzemeltető cégnél kiszámíthatatlan biztonsági kockázattal jár.
 • Egy esetleges átvilágitás során felszinre bukkanó "örökség" további terhet róna a Wanhuára
 • A távol-keleti konjunktúra véget ér vagy lanyhul.


De mi történik akkor ha a Wanhua eláll szándékától? A helyzet egyszerűbbé válik, de semmivel sem kedvezőbbé.

 • A Wanhua vevőjelöltből hitelezővé válik, és kérni fogja a pénzét, hogy mihamarább belevághasson zöldmezős TDI, MDI beruházásába.
 • A Permira megpróbál új befektetőt vagy hitelezőket találni. Utóbbi nem egyszerű feladat...
 • És ekkor a cég megmentésére már nem lesz elég 100 millió euró többszöröse sem.


"Véleményünk szerint a 100 millió euró - melynek folyósítását a sajtón keresztül is követeli a Permira és a BC vezérigazgatója - már most sem tudná megmenteni a céget, csak az agóniát hosszabbitaná meg a jelenlegi struktúrában. A BorsodChem a pozitív eredménnyel záruló 2009-es év ellenére és a nagyszámú tanácsadó cég bevetésével sem tudta megállítani az eladósodás folyamatát. Ez a folyamat pedig alapvetően befolyásolja a működőképességét is, ami csak egy új, felelős tulajdonos megjelenésével állhat helyre. A helyzet megoldására csak egy átgondolt stratégiával és konkrét piacokkal rendelkező, pénzügyileg erős szakmai befektető képes. Ebből pedig egyelőre egy került látókörünkbe, a Yantai Wanhua Polyurethanes Co Ltd. Vagy van más is? És a BorsodChemnek van elég ideje minderre?" - teszik fel a kérdést a Plasportal.com szerkesztői.
  

Mint ismeretes, a Permira 2006-ban 1.63 milliárd euróért egy hatalmas hitelből történő kivásárlás keretében vásárolta fel a magyar vegyipari céget úgy, hogy a tranzakcióhoz körülbelül 1.2 milliárd eurónyi hitelt használt fel.

A tranzakció leegyszerűsítve úgy nézett ki, hogy a Permira felvette a jelentős összegű hitelt, abból felvásárolta a BorsodChemet, majd magával a vegyipari céggel vetetett fel hatalmas hitelt és ezt osztalékként saját maga számára kifizettette. Ebből aztán a britek törleszthették a saját maguk által felvett hitelt. Magyarul a Permira nagyrészt a BorsodChem saját pénzéből vásárolta fel magát a BorsodChemet.

Amiben sokan tévednek az az, hogy ez bármiféle alávaló gaztett, a BorsodChem kirablása, vagy szándékos tönkretétele lett volna. Nem az volt. Ez egy külföldön időtlen idők óta ismert és működő befektetési konstrukció, amit angol szaknyelven leveraged buyout-nak (hitelből finanszírozott kivásárlásnak), azaz LBO-nak hívnak. A Permira semmi rosszat nem akart, csak spekulált, pénzt akart keresni.

Akkor mi volt a baj?

Bár a befektető nem akart rosszat, belátható, hogy több ponton is hibázott:

 1. Egy erősen ciklikus iparágban hajtott végre felvásárlást a ciklus tetején,
 2. mindezt ráadásul nem éppen alacsony árazás mellett,
 3. igen magas tőkeáttétellel.
 4. A felvásárolt cégben a tőkeáttételt még azzal is növelték, hogy beruházási hitelből (megint csak a ciklus tetején) kapacitásbővítést indítottak.


Aztán a válság keményen beütött, a vegyipari termékek piaca volumenben is jelentősen, értékben pedig drasztikusan visszaesett. A BorsodChem üzletmenete már nem termelt elegendő készpénzt ahhoz, hogy a hatalmas hitelterheket a cég biztonsággal ki tudja fizetni, a menedzsment elkezdett dolgozni a hitelek átütemezésén.

Mi van most?

A cég jelenlegi tulajdonosai (a Permira és a VCP) egy korábbi sajtótájékoztatójuk szerint a következőképp képzelik el a csődközeli helyzetbe sodródott magyar cég reorganizációját:
 1. a cégnek 100 millió eurós hitelt nyújtana az MFB (azt nem árulták el, hogy EURIBOR felett mekkora spread-del adnák a hitelt, de Wolfgang Büchele vezérigazgató szerint piaci alapú lenne a kamatozás, és törlesztése előbb történne, mint a fő hitelezők által adott forrásoké)
 2. a fő hitelezők vállalták hogy a következő két év kamatfizetéseinek csak egy részét (25%-át) kérik készpénzben
 3. a mezzanine hitelezők hitelüket teljes egészében tőkévé konvertálják
 4. A Permira és a VCP további 80 millió euró tőkét ad a BorsodChemnek

Ezzel először csak annyi volt a probléma, hogy a mezzanine hitelek kb. 75%-át kontrolláló kínai szakmai befektető, a Yantai Wanhua Polyurethanes kijelentette, hogy nem támogatja az elképzelést, ugyanis ő meg szeretné szerezni a BorsodChemet úgy, hogy a jelenlegi tulajdonosok teljesen kivonulnak belőle.Később egy szerencsétlenül kétértelmű közlemény alapján úgy tűnt, hogy az MFB is kihátrál a BorsodChem mögül:A BorsodChemnek később sikerült megállapodnia a hitelezőivel, köztük a kínaiakkal is, úgy tűnt, hogy a magyar vegyipari cég sorsa rendeződik.Az elmúlt hetek közleményeiből ugyanakkor egyértelműen látszik, hogy a BorsodChem körüli huzavona nem zárult még le: az MFB vonakodik megadni azt a 100 millió eurós hitelt, amit állítólag korábban beígért.
 • Címkék:
 • M&A
BFALU20191201033
valgyimir putyin
nyelvvizsga tamogatas emmi
fortepan_84587-cimlap
GettyImages-807406400
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
hsbc_shutter