Előfizetői tartalom

Ilyet se láttunk még - Mi lesz a devizahitelekkel?

Portfolio
Március 1-jétől jogilag is korlátok közé szorította a kormány a lakossági hitelezést a hitelfedezeti arányok maximálásával, június 11-étől pedig további szigorítás várható. Időközben az MNB jelzáloglevél-vásárlási programot indított, mely elvileg a forinthitelezést serkentheti. Ezek az intézkedések a magyar lakosság februári hitelfelvételi aktivitására még nem lehettek közvetlen hatással, a devizahitelezés mégis vergődik: soha nem volt még akkora a különbség a törlesztések javára a hitelfelvétellel szemben, mint az utolsó téli hónapban - derül ki az MNB statisztikáiból. A lakáshitel-piac némileg aktivizálódott ugyan, ám gyanítható, hogy ebben jelentős szerepe volt a márciusra várt szigorításnak. A 20 milliárd forintnyi új lakáshitel még így is csak a tavaly őszihez hasonlítható, rendkívül alacsony értéknek számít.

Május 5-én kerül megrendezésre a Portfolio.hu Jelzáloghitelezés és Lakásfinanszírozás Magyarországon 2010. c. konferenciája. Míg az utóbbi időben a hitelbiztosítéki értéknek jellemzően 70%-áig adtak a bankok lakáshitelt, mára ez megváltozott: a forinthiteleknél 75, az euróhiteleknél 60, a svájci frankban denominált hiteleknél 45%-nál húzta meg a plafont a március...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái