Előfizetői tartalom

Szárnyal idén az OTP, mire érdemes figyelni?

Az OTP papírjai tavaly alulteljesítők voltak, a nemzetközi összevetésben magas tőkemegfelelési mutatóval rendelkező, a régiós szektortársakhoz képest alulárazott bank vonzó sztorinak tűnik 2011-ben, amit az év eddig eltelt időszakának árfolyammozgásai is visszaigazolnak. Összegyűjtöttük azokat a fontosabb tényezőket, amelyek hatással lehetnek az OTP operációjára, és azon keresztül a részvények árfolyamára a következő negyedévekben. Több, egymással ellentétes hatás is befolyásoló tényező lehet, nagy vonalakban azonban a következő összefüggések látszanak: az országkockázatot mutató magyar CDS felár csökkenésével párhuzamosan a forint a fontosabb devizákkal szemben jellemzően erősödést mutat, az OTP árfolyama pedig emelkedik. Ennek a "pozitív" forgatókönyvnek a magyarázata többrétű, hiszen egyrészt az alacsonyabb CDS-felár alacsonyabb saját tőke költséget (cost of equity) eredményez, az pedig megemeli a bank fair értékét, másrészt ebben a szcenárióban az erősebb forint mellett lassulhat (vagy akár meg is fordulhat) a hitelportfólió minőségének további romlása, ez pedig alacsonyabb céltartalék-képzést és magasabb nettó profitot eredményezhet. Természetesen egy "negatív" szcenárióban ezek a folyamatok "ellentétes előjellel" zajlanak le. Ezen túlmenően van még egy pikáns történet, mégpedig Magyarország kockázati besorolása, ugyanis a három fontosabb hitelminősítő mindegyikénél a még éppen befektetésre ajánlott kategóriába tartozik a magyar államadósság, a besorolásban bármelyik irányba bekövetkező elmozdulás pedig jelentős változást hozhat az OTP részvények megítélésében.

OTP = Magyarország. Véleményünk szerint továbbra is igaz az, hogy a bankcsoport hitel- és betétállományának mintegy felét, az OTP adózott eredményének pedig az elmúlt év első kilenc hónapja alapján közel 90 százalékát adó magyar operáció áll a piaci szereplők fókuszában, így nem is véletlen, hogy a befektetők fejében az OTP=Magyarország egyenlet állt össze. ...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés